Προσδοκίες για έσοδα 2,5 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις

Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο
Τρίτη, 13 Απριλίου 2010 07:15
UPD:10:03

Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, από την υλοποίηση του οποίου στόχος είναι η είσπραξη τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ στο τρέχον έτος, θα βρεθεί στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο συνεδριάζει στις 12 μ. υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.

Όπως γράφει σήμερα η «Ναυτεμπορική», η κυβέρνηση επιδιώκει να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα που δημιούργησε στις αγορές η συμφωνία των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup και να προωθήσει σχέδια εκποίησης μετοχικών πακέτων που κατέχει το Δημόσιο, δίνοντας το μήνυμα στις αγορές ότι είναι αποφασισμένη να προβεί στις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ταυτόχρονα, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι, με την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, θα εδραιωθεί το θετικό κλίμα για την ελληνική οικονομία.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις επιλογές της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά μεγάλες κρατικά ελεγχόμενες επιχειρήσεις, όπως είναι ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ και η Αγροτική Τράπεζα, οι αποφάσεις για τις οποίες θα αποτελέσουν και το δείκτη μέτρησης της αποφασιστικότητας.

Σε ό,τι αφορά τον ΟΤΕ, το ενδιαφέρον της Deutsche Telekom είναι δεδομένο για την απόκτηση επιπλέον ποσοστού, αλλά το πρόβλημα είναι ότι το ποσοστό του Δημοσίου στο μ/κ του Οργανισμού έχει συρρικνωθεί ήδη στο 20% και αν πέσει κάτω από το 15%, το Δημόσιο χάνει πλέον και δικαιώματα στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα