Greenpeace: Το φορολογικό ν/σ βάζει «στον πάγο» την πράσινη ανάπτυξη

Τρίτη, 13 Απριλίου 2010 14:24

Στον πάγο μπαίνουν με το φορολογικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με την Greenpeace, οι υποσχέσεις για την πράσινη ανάπτυξη και τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

Όπως αναφέρει η οργάνωση σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, με το νομοσχέδιο ακυρώνονται οι ελπίδες για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, σημειώνοντας πως είναι πενιχρές οι επιστροφές φόρου για δαπάνες εξοικονόμησης ενέργειας.

Η Greenpeace εξηγεί πως η διάταξη του νομοσχεδίου που προβλέπει επιστροφή φόρου μόλις 10%, με πλαφόν τα 600 ευρώ για δαπάνες εξοικονόμησης ενέργειας, είναι ανεπαρκής και δεν προάγει την πράσινη ανάπτυξη. Επιπλέον κρίνει πως η προϋπόθεση ενεργειακής επιθεώρησης προκειμένου να ισχύσουν οι επιστροφές φόρου, θα ακυρώσει την (όποια) αποτελεσματικότητα του μέτρου. Όπως υποστηρίζει, με τη συγκεκριμένη διάταξη αποθαρρύνονται εκατομμύρια ιδιοκτήτες από το να επιλέξουν παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα σπίτια τους σταδιακά και ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες.

Αφού επισημαίνει πως οι κοινοτικές επιδοτήσεις (όπως π.χ. αυτές που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ’ οίκον) έχουν περιορισμένη χρονική διάρκεια και επαρκούν για την αναβάθμιση μόλις μερικών χιλιάδων κτιρίων, τονίζει πως είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν άλλα μέτρα και πολιτικές και καταθέτει και συγκεκριμένη πρόταση: «Ένα μέτρο επιστροφής φόρου 20% (όπως υπήρχε στην αρχική έκδοση του φορολογικού νομοσχεδίου) απευθύνεται στα εκατομμύρια των Ελλήνων που διαμένουν σε ενεργοβόρα κτίρια και έχει μηδενική επίπτωση στον κρατικό προϋπολογισμό, αφού ουσιαστικά επιβραβεύει δραστηριότητες που δε θα πραγματοποιηθούν χωρίς το μέτρο αυτό. Η σταδιακή εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση του τραπεζικού τομέα, θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία έως και 145.000 θέσεων εργασίας στην ελληνική οικονομία μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια».

«Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να αποφασίσει αν η οικονομική κρίση είναι ευκαιρία για την πράσινη ανάπτυξη ή μια δικαιολογία για να μπουν οι προεκλογικές εξαγγελίες γι αυτήν στον πάγο» τόνισε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό Γραφείο της Greenpeace.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα