Με προσφυγή κατά του σχεδίου στήριξης απειλεί γερμανός οικονομολόγος

«Η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την Ευρωζώνη»
Τετάρτη, 14 Απριλίου 2010 12:06

Στο Συνταγματικό Δικαστήριο απειλεί να προσφύγει Γερμανός οικονομολόγος, υποστηρίζοντας ότι το πακέτο βοήθειας που συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης για την Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

«Θα καταθέσουμε μήνυση στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης από τις χώρες της ευρωζώνης», δήλωσε στην εφημερίδα Rheinische Post ο Γιόαχιμ Σταρμπάτι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tuebingen.

Ο οικονομολόγος φέρεται μάλιστα να συνεργάζεται ήδη στην υπόθεση με τον συνταγματολόγο Βίλχελμ Χάνκελ και άλλους.

Όπως αναφέρει η Rheinische Post, ο Σταρμπάτι θεωρεί το πακέτο ως επιδότηση, η οποία απαγορεύεται, καθώς το επιτόκιο που προβλέπεται βρίσκεται κάτω από τα επίπεδα των επιτοκίων της αγοράς. Ο Γερμανός οικονομολόγος δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος να σχολιάσει το θέμα.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle, o Σταρμπάτι – πρώην πολέμιος του ευρώ – υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την Ευρωζώνη.

«Το καλύτερο θα ήταν, οι χώρες που αποδεδειγμένα δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, να εγκαταλείψουν την ΟΝΕ», ανέφερε ο Γερμανός οικονομολόγος.

«Δεν μπορούμε να τις πετάξουμε έξω, καθώς δεν το θέλει κανείς. Αλλά εάν αυτές οι χώρες θέλουν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους, το καλύτερο θα είναι να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη και να υποτιμήσουν το νόμισμά τους. Έτσι θα καταστούν διεθνώς πιο ανταγωνιστικές, όπως έκαναν άλλωστε και οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Με λίγα λόγια, τα χρέη τα οποία έχει η Ελλάδα θα πρέπει να προσαρμοστούν στο ποσοστό της υποτίμησης του νομίσματός της. Σε αντίθετη περίπτωση η Ελλάδα θα πνιγεί και αυτό δεν μπορεί να το θέλει κανείς», τόνισε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt, η οποία επικαλείται αξιωματούχο της γερμανικής κυβέρνησης, το πακέτο βοήθειας των 30 δισ. ευρώ ήταν μόνο ένα πρώτο βήμα και το ποσό ενδεχομένως να είναι «τουλάχιστον διπλάσιο».

Σε δηλώσεις της αργά χθες η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκλ χαιρέτισε την επιτυχή έκδοση ομολόγων της Ελλάδας, λέγοντας ότι αποδεικνύει ότι ο μηχανισμός βοήθειας δεν χρειάζεται να ενεργοποιηθεί προς το παρόν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα