Ο. Ρεν: Ενάντια στο πνεύμα των ιδρυτών της ΕΕ η αποπομπή μέλους

Τετάρτη, 14 Απριλίου 2010 13:52
UPD:22:07

Ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ τόνισε ότι η γερμανική ιδέα για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου αποτελεί χρήσιμη συνεισφορά στη συζήτηση.

Η αποπομπή χωρών από την ευρωζώνη είναι ενάντια στο πνεύμα των ιδυτών της ΕΕ, δήλωσε ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν. Όπως είπε, δεν μπορεί να μαντέψει αν θα δώσει πρώτα η ευρωζώνη ή το ΔΝΤ δάνειο στην Ελλάδα αν χρειαστεί.

Πρόσθεσε ότι η δημιουργία κοινοτικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση κρίσεων μπορεί να προχωρήσει χωρίς την αλλαγή των συνθηκών που διέπουν την Ευρώπη και ότι η γερμανική ιδέα για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου αποτελεί χρήσιμη συνεισφορά στη συζήτηση.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Συνέντευξη Τύπου Ο. Ρεν για τα δημοσιονομικά της Ευρωζώνης και το πορτογαλικό ΠΣΑ

Συνέντευξη Τύπου Ο. Ρεν για τα δημοσιονομικά της Ευρωζώνης και το πορτογαλικό ΠΣΑ

Είπε ακόμα ότι αποτελεί πλέον επείγουσα ανάγκη η ενίσχυση τόσο του συντονισμού όσο και της εποπτείας από τις Βρυξέλλες των δημοσιονομικών πολιτικών που ασκούν οι χώρες του ευρώ, ούτως ώστε καμία χώρα στο μέλλον να μη βρεθεί σε δημοσιονομική κατάσταση τόσο προβληματική όσο αυτή που διέρχεται σήμερα η Ελλάδα.

Ο Φινλανδός Επιτροπος τόνισε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί ο προληπτικός και ο αποτρεπτικός χαρακτήρας του Συμφώνου Σταθερότητας που διέπει τις χώρες του ευρώ.

Σχετικά με την πρόληψη υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι δικαιοδοσίες της Επιτροπής, ώστε στις καλές οικονομικές συγκυρίες να λαμβάνονται από τα κράτη-μέλη μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, ενώ σε ό,τι αφορά την αποτροπή τάχθηκε υπέρ της επιβολής ισχυρών οικονομικών κυρώσεων (όπως π.χ. η αυτόματη διακοπή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων) στις χώρες του ευρώ που παραβιάζουν κατά συρροή τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Ως προς τον μηχανισμό αρωγής στην Ελλάδα ο Ολι Ρεν σημείωσε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις της ΕΕ με το ΔΝΤ, ενώ αναφερόμενος στο αν υπάρχει κίνδυνος καθυστερήσεων στην υλοποίηση της ενδεχόμενης βοήθειας προς την Ελλάδα λόγω του γεγονότος ότι σε ορισμένες χώρες προαπαιτείται κοινοβουλευτική επικύρωση, εμφανίσθηκε καθησυχαστικός και δήλωσε ότι δεν θα προβεί σε εικασίες.

Τέλος, ο Επίτροπος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομική κατάσταση της Πορτογαλίας, χαρακτηρίζοντας φιλόδοξο το πρόγραμμα οικονομικής σταθερότητας της χώρας και υπαρκτούς τους κινδύνους μη υλοποίησής του.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα