Kινδύνους στην εκτέλεση του ΠΣΑ «βλέπει» η Μoody’s

Τετάρτη, 14 Απριλίου 2010 15:37

Σημαντικούς κινδύνους όσον αφορά στην εκτέλεσή του αντιμετωπίζει το πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας, παρά το πακέτο στήριξης που εξειδικεύτηκε την Κυριακή, σύμφωνα με αναλύτρια της Moody's. Παρόλ’ αυτά, ο ξένος οίκος εκτιμά ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας είναι περιορισμένος.

Σε συνέντευξή της στο Reuters, η Σάρα Κάρλσον δήλωσε ότι η εξειδίκευση του μηχανισμού βοήθειας σε περίπτωση που η Ελλάδα ζητήσει την ενεργοποίησή του αποτελεί θετική εξέλιξη, ωστόσο η πιθανότητα υποβάθμισης της χώρας από την τρέχουσα αξιολόγηση Α2 κάποια στιγμή τους επόμενους 12-18 μήνες παραμένει πάνω από 50%.

«H επιπλέον σαφήνεια του πακέτου ήταν χρήσιμη, διότι υπήρχαν εκκρεμή ζητήματα και ήταν αρκετά απροσδιόριστο μέχρι την Κυριακή. Οι λεπτομέρειες καθησυχάζουν τον κόσμο», ανέφερε η Κάρλσον, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Moody's για την Ελλάδα.

Υπογράμμισε, πάντως, ότι η Moody's επικεντρώνεται στα μεσομακροπρόθεσμα δημοσιονομικά θεμελιώδη για να αποφασίσει την αξιολόγησή της, με το κόστος δανεισμού, τις προοπτικές μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και την επικείμενη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού να αποτελούν τους βασικούς παράγοντες.

«Υπάρχουν πολύ σημαντικοί κίνδυνοι στην εκτέλεση (ΠΣΑ) αναφορικά με αυτό που θέλουν να επιτύχουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας στο 8,7% φέτος από 12,9% πέρυσι.

Η Μoody's θεωρεί αρνητικές τις προοπτικές όσον αφορά την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας και έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει πιστά το δημοσιονομικό της πρόγραμμα, διαφορετικά κινδυνεύει με υποβάθμιση.

«Αρνητικές προοπτικές σημαίνει ότι η πιθανότητα (υποβάθμισης) κάποια στιγμή τους επόμενους 12-18 μήνες είναι μεγαλύτερη από 50%», διευκρίνισε η Κάρλσον, ενώ ερωτηθείσα για το πότε μπορεί η Moody's να αλλάξει την αξιολόγησή της για τη χώρα, η Carlson είπε: «Παρακολουθούμε συνέχεια την αξιολόγηση. Όταν εκτιμήσουμε ότι οι συνθήκες το δικαιολογούν, θα την αλλάξουμε».

Η Κάρλσον τόνισε, πάντως, ότι είναι μικρός ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας. «Η αξιολόγηση της Ελλάδας είναι A2 με αρνητικές προοπτικές. Αυτό υποδηλώνει ότι είναι πολύ μικρή η πιθανότητα χρεοκοπίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι το πακέτο βοήθειας έχει ενσωματωθεί στην αξιολόγησή μας.»

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα