Αύξηση του ανταγωνισμού στον τομέα των μαιευτηρίων

Mελέτη της Hellastat Α.Ε. για τον κλάδο
Πέμπτη, 15 Απριλίου 2010 12:42
UPD:12:58

Ανοδική πορεία – αν και με τάση συγκράτησης - κατέγραψε και το 2009 στην Ελλάδα ο κλάδος των δευτεροβάθμιων υπηρεσιών υγείας σύμφωνα με μελέτη της Hellastat Α.Ε.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, ο συνολικός κύκλος εργασιών του δείγματος των 134 κλινικών το τελευταίο έτος ανήλθε στα 1,49 δισ. ευρώ (+7,7% από το 2007), με το μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής την τελευταία 7ετία να διαμορφώνεται σε 14,5%.

Περίπου 9 στις 10 εταιρείες το 2008 βελτίωσαν το επίπεδο των πωλήσεών τους, οδηγώντας τη μέση μεταβολή του δείγματος στο 9,1%.

Θετικά κέρδη προ φόρων εμφάνισε το 68% περίπου των εταιρειών το 2008. Οι 34 από αυτές υπέστησαν κάμψη, 30 βελτίωσαν τα αποτελέσματα του 2007, ενώ η αντίστοιχη μέση μεταβολή διαμορφώθηκε σε -1,7%.

Αν και το περιθώριο μικτού κέρδους παρέμεινε σταθερό στο 22,6%, τα περιθώρια λειτουργικής και προ φόρων κερδοφορίας υποχώρησαν σε 13,2% και 5,5% αντίστοιχα.

Όπως τονίζεται στην έρευνα, η ανάπτυξη της ιδιωτικής υγείας έχει βασιστεί στην υψηλή κερδοφορία των επιχειρήσεων και στη γρηγορότερη απόσβεση των επενδύσεων σε σχέση με άλλους κλάδους.

Το 2009 ωστόσο παρατηρήθηκε στάση αναμονής αναφορικά με την περαιτέρω επέκταση σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ περισσότερη έμφαση δόθηκε στον έλεγχο των δαπανών.

Όξυνση ανταγωνισμού

Σε υψηλά επίπεδα συντηρείται ο ανταγωνισμός στον τομέα των μαιευτηρίων, όπου εντοπίζονται υψηλότερα περιθώρια κερδοφορίας. Έντονα συγκεντρωμένη είναι η αγορά γύρω από το «Ιασώ», το «Μητέρα» και το «Λητώ», ενώ νέα είσοδο στην αγορά πραγματοποίησε το 2009 το μαιευτήριο «Γαία» μέσω συνεργασίας του Ιατρικού Κέντρου με το Ερρίκος Ντυνάν.

Παράλληλα, περαιτέρω ένταση του τιμολογιακού ανταγωνισμού αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2010 με την έναρξη λειτουργίας του «Ρέα» στα νότια προάστια.

Τα αδύναμα σημεία

Οι εντεινόμενες απαιτήσεις της αγοράς έχουν αυξήσει το ενδιαφέρον για επενδύσεις, επιφέροντας όμως αύξηση της δανειακής επιβάρυνσης και άνοδο των χρηματοδοτικών δαπανών, με τις κλινικές μικρότερου μεγέθους να υστερούν σε ανταγωνιστικότητα, λόγω της αδυναμίας επενδύσεων εκσυγχρονισμού.

Προβλήματα διαπιστώνονται ακόμη εξαιτίας των μακροχρόνιων καθυστερήσεων στην είσπραξη των οφειλών από τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω των υπέρογκων ελλειμμάτων των τελευταίων, με τα εγχώρια θεραπευτήρια να υφίστανται σημαντικά κόστη, καθώς τα τιμολόγια των ταμείων παραμένουν στάσιμα εδώ και αρκετά χρόνια.

Η πρόσθετη επιβάρυνση των κλινικών λόγω των υψηλότερων φόρων αλλά και οι τιμές των φαρμάκων και ειδών ιατρικού εξοπλισμού που διαμορφώνονται σε υψηλότερα έναντι άλλων χωρών επίπεδα οξύνουν περαιτέρω το κόστος λειτουργίας τους.

Δυνατότητες ανάπτυξης

Ευοίωνες προοπτικές εξακολουθεί να προσφέρει, σύμφωνα με τη μελέτη, η ανάπτυξη σε χώρες του εξωτερικού, ιδίως στα Βαλκάνια, όπου οι δημόσιες υποδομές υγείας βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο.

Η Hellastat πάντως συστήνει τον προσανατολισμό σε στοχευμένες κινήσεις, όπως εκσυγχρονισμό και παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών (μονάδες ογκολογίας, κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης, υπηρεσίες μιας ημέρας κλπ.).

Σε ό,τι αφορά τον τομέα των μαιευτηρίων, καλύτερες προοπτικές δείχνει να εμφανίζει η περιφέρεια, καθώς εκτιμάται ότι η αγορά της Αττικής θα κορεστεί, δεδομένης της πρόβλεψης για στασιμότητα των γεννήσεων τα επόμενα έτη.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΙΑΤΡ



Σχολιασμένα