Γ. Πεταλωτής: Μόνοι μας θα ξεπεράσουμε την κρίση

Πέμπτη, 15 Απριλίου 2010 14:34
UPD:14:42

Ερωτηθείς για τη νέα άνοδο των spreads, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τα απέδωσε στο «σαθρό υπέδαφος της ελληνικής οικονομίας» πάνω στο οποίο «πατούν» κάποιοι «για διάφορους σκοπούς, κακοπροαίρετους και καλοπροαίρετους, ανάλογα με το τι στοχεύουν».

Μόνοι μας θα ξεπεράσουμε την κρίση, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, μιλώντας στην εφημερίδα «Παρατηρητής της Θράκης». Αναφερόμενος στο μηχανισμό στήριξης, επανέλαβε πως πρόκειται για δίχτυ ασφαλείας απέναντι στους κερδοσκόπους, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στο ενδεχόμενο ενεργοποίησής του. Επιπλέον απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον μέτρων.

Πιο αναλυτικά, ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να βγάλει τη χώρα από τη κρίση και αν θα τα καταφέρουμε μόνοι μας ή θα μας βοηθήσουν οι Ευρωπαίοι, τόνισε πως η κυβέρνηση θα μετατρέψειτην κρίση σε ευκαιρία «για να μπορούμε να βγούμε πιο δυνατοί και να ξεπεράσουμε αγκυλώσεις, παθογένειες, τις οποίες κάποτε, έστω και αναγκαστικά, θα πρέπει να αφήσουμε στο παρελθόν».

«Από κει και πέρα» συνέχισε «δεν ζητήσαμε βοήθεια οικονομική από τους Ευρωπαίους, ούτε και κάποιον αυτόκλητο σωτήρα». «Μόνοι μας θα ξεπεράσουμε την κρίση. Αυτό που ζητήσαμε και κατακτήσαμε και θεωρούμε μεγάλη επιτυχία, είναι η θεσμική θωράκιση της ΕΕ απέναντι σε κερδοσκόπους και σε αγορές στις οποίες υπάρχει περιορισμένος έλεγχος. Αυτό κάνει ο μηχανισμός που δημιουργήθηκε. Λειτουργεί ως δίχτυ ασφάλειας και για μας αλλά και για άλλες χώρες που ίσως βρεθούν στην ίδια θέση» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τη νέα άνοδο των spreads, τα απέδωσε στο «σαθρό υπέδαφος της ελληνικής οικονομίας» πάνω στο οποίο «πατούν» κάποιοι «για διάφορους σκοπούς, κακοπροαίρετους και καλοπροαίρετους, ανάλογα με το τι στοχεύουν». Τόνισε πως ο μοναδικός τρόπος της συνέπειας και της σοβαρότητας είναι να γίνουν αλλαγές: «Εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε, είναι να διατηρούμε την ψυχραιμία μας, να κάνουμε τις αναλύσεις μας με πολύ μεγάλη ηρεμία και πολύ μεγάλη περίσκεψη και το μόνο μέλημα της κυβέρνησης, και όλης της πολιτικής ζωής του τόπου μας, θα πρέπει να είναι ο στόχος να προχωρήσουν αυτές οι αλλαγές, οι οποίες πραγματικά θα μας κάνουν να είμαστε αξιόπιστη χώρα και να μην αφήνουν δικαιώματα να παίζουν κάποιοι κατά της Ελλάδας. Είναι ο μοναδικός δρόμος της συνέπειας και της σοβαρότητας».

Τέλος, αποκλείοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέων μέτρων, ζήτησε από την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της: «Πρέπει τώρα και οι εταίροι μας στην ΕΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προστατέψουν την χώρα από την διεθνή κερδοσκοπία ώστε τα μέτρα που λήφθηκαν να βγάλουν την χώρα με ασφάλεια από την κρίση και να την επαναφέρουν στον δρόμο της ανάπτυξης, της προόδου και της ευημερίας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα