Citi: Σημαντικό βήμα η επιστολή της Ελλάδας

Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010 15:06

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, στην κορυφή της ατζέντας που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα βρίσκονται οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το δημόσιο τομέα.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, το οποίο συνδέει την προσφορά εξωτερικής βοήθειας από την ΕΕ με τη δρομολόγηση μιας σειράς διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα», σχολιάζει η Citi την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης στη σημερινή της έκθεση.

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, στην κορυφή της ατζέντας που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα βρίσκονται οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το δημόσιο τομέα. Αυτό που πιστεύει είναι ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την προσπάθεια άντλησης κεφαλαίων από τις κεφαλαιαγορές προτού προσφύγει για βοήθεια στο ΔΝΤ. Ωστόσο, η Citi εκτιμά ότι η εξωτερική βοήθεια θα αποδειχθεί εν τέλει απαραίτητη, ενδεχομένως εντός Μαΐου.

Η Bank of America-Merrill Lynch υποστηρίζει στη σημερινή της έκθεση για την Ελλάδα ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να ενεργοποιηθεί ο επίσημος μηχανισμός διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι βασικές διαβουλεύσεις σχετικά με την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα θα ξεκινήσουν στις αρχές Μαΐου προκειμένου να προλάβουν την έκδοση 10ετούς ομολόγου 8,5 δισ. ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση στις 19 Μαΐου.

Η αμερικανική τράπεζα πιστεύει ότι η Ελλάδα θα περιμένει έως ότου ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν το πακέτο διάσωσης.

Στη διαδικασία έγκρισης του μηχανισμού από τα εθνικά κοινοβούλια επικεντρώνεται στη σημερινή της έκθεση τη Barcleys, η οποία εκτιμά ότι τα μεγαλύτερα εμπόδια για την εκταμίευση της βοήθειας βρίσκονται στη Γερμανία.

Επισημαίνει, επίσης ότι οι όροι που θα επιβάλει η ΕΕ για την ενεργοποίηση του μηχανισμού δεν θα είναι πιο επιεικείς από αυτούς που επιβάλλει το ΔΝΤ.

Τέλος, η Barcleys σημειώνει ότι παρότι οι Ευρωπαίοι έχουν θέσει ως προϋπόθεση την εκ των προτέρων έγκριση του πακέτου από όλα τα μέλη της ευρωζώνης, δεν αποκλείεται η διαδικασία να ξεκινήσει έστω και αν η διαδικασία εκταμίευσης της βοήθειας καθυστερήσει στη Γερμανία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα