Αμεσα μέτρα για την οικοδομή προτείνει το ΤΕΕ

Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010 16:00

Η λήψη άμεσων μέτρων ενίσχυσης του τομέα των οικοδομών, ως μέρος του ευρύτερου κατασκευαστικού τομέα, η προώθηση του εξορθολογισμού του, η αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού, των νέων τεχνολογιών και νέων υλικών, είναι οι άξονες που πρέπει να περιλαμβάνει ο αναγκαίος πλέον σχεδιασμός μιας ολοκληρωμένης βιώσιμης κλαδικής πολιτικής για τη στήριξη, ανάκαμψη και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του.

Αυτό προέκυψε από την ημερίδα με θέμα «Η κρίση στον τομέα της οικοδομής και των κατασκευών», που διοργάνωσε σήμερα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), στο ξενοδοχείο Acropol, στην Αθήνα.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος, ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας, τόνισε ότι το ΤΕΕ σε συνεννόηση με τους φορείς των μηχανικών, των επιστημόνων, του κλάδου των δομικών υλικών, την πολιτεία και παράγοντες που μπορούν να χρηματοδοτήσουν δραστηριότητες με ευνοϊκές προϋποθέσεις, επεξεργάζεται μέτρα για την έξοδο του κλάδου από την κρίση. Καθοριστικό ρόλο στο εγχείρημα, για παράδειγμα, μπορεί να διαδραματίσει η αξιοποίηση μέρους των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ, χωρίς ρίσκο και με κέρδος για το Ταμείο.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ επεσήμανε ότι στις ειδικές κλαδικές πολιτικές που προτείνει το ΤΕΕ για την έξοδο από την κρίση, σημαντική θέση έχει η ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας, ακριβώς επειδή είμαστε σε περίοδο κρίσης. Όπως ανέφερε, αφορά έναν τομέα μεγάλης έντασης εργασίας, με κύκλο εργασιών εσωτερικής προστιθέμενης αξίας της τάξης του 7% του ΑΕΠ, γρήγορης ανακύκλωσης του χρήματος στην πραγματική οικονομία, ο οποίος συνδέεται με ένα πολύ ζωντανό τμήμα, με σημαντικές εξαγωγές, της ελληνικής βιομηχανίας και βιοτεχνίας.

Σύμφωνα με το ΤΕΕ, η νέα οικοδομή, παρά τις προκλήσεις για χρήση σύγχρονων μεθόδων και υλικών έχει αγγίξει τα όρια της, όχι όμως και η κοινωνική κατοικία, όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Μεγάλες παρεμβάσεις από στατική άποψη, με διαρρυθμίσεις χώρων και εξοικονόμηση ενέργειας απαιτούνται στις υπάρχουσες οικοδομές.

Επισημαίνοντας πως η αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας εντάσσεται πλέον σε νέα λογική, το Επιμελητήριο επαναλαμβάνει πως στο πλαίσιο αυτό έχουν προταθεί στα αρμόδια υπουργεία πάνω από 40 μέτρα άμεσης εφαρμογής και πιο μακροπρόθεσμης προοπτικής, όπως:

Η παροχή κινήτρων για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων με μεγαλύτερη διάρκεια χαμηλού σταθερού επιτοκίου (ως μέτρο έμμεσης επιδότησης επιτοκίου)

Συνολική έκπτωση φόρων για επιτόκια πρώτης κατοικίας

Αμεση ενίσχυση του προγράμματος Εργατικών Κατοικιών σε δημόσια κτηματική περιουσία

Εκπόνηση στεγαστικού προγράμματος διαμερισμάτων (τύπου εργατικής κατοικίας) με την αναμόρφωση παλαιών ξενοδοχείων, κτιρίων γραφείων και πολυκατοικιών.

Ολοκλήρωση του σχεδιασμού, καθορισμός χρήσεων γης παντού, αναπλάσεις.

Η εφαρμογή των μέτρων αυτών προϋποθέτει τη στήριξη, στελέχωση και οργάνωση ελεγκτικών μηχανισμών του Δημοσίου, την θεσμοθέτηση του ΜΗΣΙΕ (Μητρώο Συντελεστών Ιδιωτικών ΄Εργων), συνεχείς ελέγχους των κατασκευών, αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας και σχεδιασμό προγραμμάτων βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας και τεχνολογίας στον τομέα των κατασκευών.

Όπως όμως ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, αντί αυτών προωθούνται μέχρι σήμερα με συστηματικό τρόπο αντικίνητρα για την οικοδομική δραστηριότητα, η οποία αντιμετωπίζεται σαν πηγή προς είσπραξη κρατικών εσόδων, με τρόπο όμως που πολύ σύντομα θα στερέψει. Από αυτήν την άποψη ο κ. Αλαβάνος, κάνοντας μια σύνοψη των επιπτώσεων μιας κρίσης που δεν είναι μόνο οικονομική αλλά είναι γενικευμένη, εκτίμησε ότι η προσφυγή σε μηχανισμούς όπως αυτός του ΔΝΤ δεν θα βοηθήσει, όπως δεν βοήθησε τις οικονομίες στις 17 χώρες που ενεπλάκη μετά το 1992.

Απο την πλευρά της Οργανωτικής Επιτροπής της Ημερίδας, οι κ.κ. Νίκος Γρατσίας, Αρης Χατζηδάκης και Θεόδωρος Βουδικλάρης τόνισαν την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για να διασωθεί ό,τι είναι δυνατόν στον κλάδο των κατασκευών.

Ο Αντιπρόεδρος του ΣΤΕΑΤ Εμμανουήλ Βράϊλας αναφέρθηκε στην κρίση που πλήττει τα δημόσια έργα, λόγω του συστηματικού περιορισμού επί σειρά ετών του Π.Δ.Ε., ενώ τόνισε ότι 50 και άνω κατασκευαστικές εταιρίες οδηγήθηκαν σε παύση εργασιών. «Κάθε καθυστέρηση στη λήψη μέτρων θα είναι καταστροφική», κατέληξε.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος Παραδιάς τόνισε ότι ο καινούργιος φόρος για την ακίνητη περιουσία βάζει την ταφόπλακα στην οικοδομική δραστηριότητα. Απομένει η ανάπλαση των υπαρχόντων κτιρίων και έδωσε συγχαρητήρια στο ΤΕΕ για την πρωτοβουλία που ανέλαβε με την Εθνική Τράπεζα, η οποία δίνει διέξοδο στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Αναφερόμενος στην επικείμενη εφαρμογή της ταυτότητας κτιρίων, είπε ότι θα αυξήσει την γραφειοκρατία και θα δημιουργήσει νέες εστίες διαφθοράς.

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι εκπρόσωποι των κομμάτων ΛΑΟΣ Αλέξης Οικονόμου και των Οικολόγων Πρασίνων Ιωάννα Κοντούλη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα