Γιούνκερ: Σε «καλό δρόμο» η Πορτογαλία για τη μείωση των ελλειμμάτων

Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010 16:39
UPD:17:55

Η Πορτογαλία βρίσκεται σε καλό δρόμο όσον αφορά στη μείωση των ελλειμμάτων της, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μετά το τέλος της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Μαδρίτη.

«Η Πορτογαλία βρίσκεται σε καλό δρόμο», δήλωσε ο Γιούνκερ, ερωτηθείς σχετικά με την κατάσταση της πορτογαλικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος σταθερότητας που εφαρμόζει, η πορτογαλική κυβέρνηση έχει ως στόχο να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της από 9,4% του ΑΕΠ που ήταν το 2009 σε 8,3% το 2010 και να ενισχύσει από το 2011 τα μέτρα λιτότητας για να επανέλθει στα τέλη του 2013 κάτω από το όριο του 3%, που καθορίζεται από το ευρωπαϊκό σύμφωνο σταθερότητας.

«Το πορτογαλικό πρόγραμμα είναι φιλόδοξο και αρκετά συγκεκριμένο» για τα έτη 2011-2013, δήλωσε από την πλευρά του ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

Ο κ. Ρεν έκανε λόγο πάντως για «πολύ βραχυπρόθεσμους κινδύνους», εξαιτίας των οποίων, όπως είπε, «η σύστασή μας είναι να πούμε ότι η Πορτογαλία χρειάζεται να υιοθετήσει νέα μέτρα». «Απ' ό,τι καταλαβαίνω, η πορτογαλική κυβέρνηση κατανοεί απολύτως την κατάσταση και είναι έτοιμη να υιοθετήσει νέα πρόσθετα μέτρα αν είναι απαραίτητο, αν ο κίνδυνος υλοποιηθεί», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ τόνισε: «Προφανώς ενθαρρύνουμε την Πορτογαλία και τις άλλες χώρες (...) να ενισχύσουν την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν τη δημοσιονομική κατάστασή τους». «Επιμένουμε συνεχώς σ' αυτό (...) και όχι ιδιαίτερα στην περίπτωση της Πορτογαλίας», σημείωσε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα