ΕΣΕΕ: Το ΔΝΤ δεν θα είναι ένα «ασφαλές καταφύγιο»

Δευτέρα, 19 Απριλίου 2010 14:25

«Η καταφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποτελεί τη θλιβερή αποδοχή ότι απέτυχαν οι πρότερες στρατηγικές διαχείρισης της οικονομίας, αλλά, κυρίως το αναπτυξιακό μας μοντέλο», παρατήρησε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, εκτιμώντας πως η στρατηγική της «εσωτερικής υποτίμησης» θα βυθίσει τη χώρα σε περαιτέρω ύφεση και δυσπραγία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, το ΔΝΤ δεν θα είναι ένα «ασφαλές καταφύγιο» και οι αλλαγές που θα επιβάλει, θα είναι επώδυνες και θα «προικίσουν» την ελληνική οικονομία με ιδιαίτερα επαχθείς όρους, για τα επόμενα 10 χρόνια.

«Η Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ. Κορκίδης, «βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα που θα μπορούσε να προβληματίζει μόνον έναν υποψήφιο αυτόχειρα: ΔΝΤ ή χρεοκοπία; Οφείλουμε ως χώρα να διεκδικήσουμε πίσω την πολιτική μας αξιοπρέπεια και να χαράξουμε ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο που θα ενισχύσει άμεσα την ελληνική αγορά».

«Η εμπειρία του ΔΝΤ δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν και πρέπει να σκεφτούμε με σύγχρονους πατριωτικούς όρους πια, την επιβίωση όλων μας», παρατήρησε χαρακτηριστικά, και κάλεσε την κυβέρνηση να διαθέσει το 27% των ενισχύσεων του ΕΣΠΑ για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κορκίδης, «η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, θα δημιουργήσει μία στρατιά "ημιανέργων" και σίγουρα δεν θα βοηθήσει στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και θα οδηγήσει σε μια βαθειά κοινωνική κρίση που θα υπονομεύσει τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ ζήτησε από τις τράπεζες να διοχετεύσουν χρήμα προς την αγορά. «Οι κινήσεις μας στο παρόν θα καθορίσουν τις ζωές των μελλοντικών γενεών. Οι συγκεκριμένες αλλαγές, αν και εφόσον επιβληθούν, θα δώσουν, μεν, λύσεις στα προβλήματα των τραπεζών, αλλά ταυτόχρονα θα αποτελέσουν πλήγμα για την πραγματική οικονομία και σαφή παγίδα για τον ιδιωτικό τομέα» κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Κορκίδης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα