Με επιτόκιο 3,65% η σημερινή δημοπρασία ΕΓΔ

Τρίτη, 20 Απριλίου 2010 12:28
UPD:12:39

Η απόδοση στη δημοπρασία των ΕΓΔ 13 εβδομάδων διαμορφώθηκε στο 3,65%, έναντι 1,67% στην προηγούμενη έκδοση της 19 Ιανουαρίου. Ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε η 23η Απριλίου.

Συνολικό ποσό ύψους 1,95 δισ. ευρώ άντλησε σήμερα το Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, όπως ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 4,6 φορές έναντι συντελεστή κάλυψης 3,23 στην προηγούμενη έκδοση, με την χώρα, ωστόσο, να καταβάλει υψηλότερο επιτόκιο σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις.

Ο ΟΔΔΗΧ αποδέχτηκε συμπληρωματικές, μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 450 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση στη δημοπρασία των ΕΓΔ 13 εβδομάδων διαμορφώθηκε στο 3,65%, έναντι 1,67% στην προηγούμενη έκδοση της 19 Ιανουαρίου. Ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε η 23η Απριλίου.

Ξεκινούν αύριο οι διαβουλεύσεις με το κοινό κλιμάκιο ΕΕ-ΔΝΤ

Στο μεταξύ, αύριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους αντιπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφορικά με το σχέδιο στήριξης της χώρας.

Οι επικείμενες διαπραγματεύσεις απασχόλησαν και τη χθεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη συζήτηση με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για την εξειδίκευση του μηχανισμού στήριξης, καθώς, όπως σημείωσε, θα δώσει τη δυνατότητα, αν αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού, να κινηθεί πάρα πολύ γρήγορα.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Αν κάνουμε χρήση του μηχανισμού θα κινηθούμε πολύ γρήγορα

Γ. Παπακωνσταντίνου: Αν κάνουμε χρήση του μηχανισμού θα κινηθούμε πολύ γρήγορα.

Γερμανία: Μέσω «πακέτου» δανείων η βοήθεια προς την Ελλάδα

Ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ότι η οικονομική βοήθεια που θα παράσχει η Ευρωζώνη στην Ελλάδα, σε περίπτωση που χρειαστεί, θα είναι μέσω «πακέτου» δανείων, και απέκλεισε την ιδέα της αγοράς ελληνικών ομολόγων.

«Αν χρειαστεί να παρασχεθεί οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, τότε η επιλογή θα είναι ένα “πακέτο” πιστώσεων, το οποίο στην περίπτωση της Γερμανίας θα προέλθει μέσω της κρατικής KfW», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Γιόεργκ ¶σμουσεν. «Η λύση της αγοράς ελληνικών ομολόγων έχει αποκλεισθεί», τόνισε.

Βέμπερ: Εως 80 δισ. ευρώ πιθανόν να χρειαστεί η Ελλάδα

Οικονομική ενίσχυση έως 80 δισ. ευρώ πιθανόν να ζητήσει η Ελλάδα προκειμένου να αποφύγει την πτώχευση, φέρεται να δήλωσε ο διοικητής της Bundesbank ¶ξελ Βέμπερ σε Γερμανούς βουλευτές, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Η εκτίμηση του μέλους του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία υπερβαίνει κατά πολύ τα 45 δισ. ευρώ που έχουν δεσμευτεί να χορηγήσουν στη χώρα ΕΕ και ΔΝΤ σε περίπτωση που χρειαστεί, υποδηλώνει ότι μια πιθανή διάσωση της Ελλάδας ενδεχομένως να συντελεστεί σε διάφορα στάδια και να συνεχιστεί και μετά το 2010.

Όπως αποκάλυψε στην εφημερίδα πηγή προσκείμενη στο θέμα, ο Βέμπερ εκτίμησε επίσης ότι η κατάσταση στην Ελλάδα χειροτερεύει και τόνισε ότι «οι αριθμοί αλλάζουν συνέχεια».

Σόρος: Σε «κύκλο θανάτου» κινδυνεύει να εισέλθει η ελληνική οικονομία

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος εκτιμά από την πλευρά του ότι η ελληνική οικονομία ενδέχεται να εισέλθει σε «κύκλο θανάτου», με κύρια χαρακτηριστικά την ύφεση και την υποχώρηση των εσόδων, εάν το κόστος δανεισμού παραμείνει υψηλό.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σκάι αργά χθες, ο Σόρος τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια για να αντιμετωπίσει την κρίση και απέδωσε την άνοδο των spread των ελληνικών ομολόγων εν μέρει στην κερδοσκοπία των αγορών.

Προειδοποίησε, πάντως, ότι το βασικό θέμα για τη χώρα είναι τα πολύ σοβαρά προβλήματα της οικονομίας, ενώ αναφερόμενος στο πρόγραμμα στήριξης μέσω του οποίου η Ελλάδα θα αντλήσει 30 δισ. ευρώ από χώρες της ευρωζώνης και 15 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ το 2010, τόνισε: «Νομίζω ότι είναι απαραίτητο διότι το επιτόκιο της αγοράς είναι πραγματικά πολύ υψηλό και κάνει αδύνατη για την Ελλάδα την επίτευξη των όρων που απαιτούνται».

Παράλληλα, χαρακτήρισε λυπηρό το ότι η Γερμανία επέμεινε σε ένα επιτόκιο στο ύψος του 5% για τα δάνεια που θα διατεθούν μέσω του μηχανισμού βοήθειας, καθώς, όπως εξήγησε, κάτι τέτοιο θα μειώσει τις θετικές επιπτώσεις του.

Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ένα τόσο υψηλό επιτόκιο να οδηγήσει την Ελλάδα να περικόψει περαιτέρω τις δαπάνες του προϋπολογισμού πλήττοντας την οικονομική δραστηριότητα και τα έσοδα του προϋπολογισμού, ανέφερε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής. «Τότε θα υπάρξει ένας φαύλος κύκλος», τόνισε. «Θα το χαρακτήριζα κύκλο θανάτου. Αυτός είναι ο πράγματι ο κίνδυνος.»



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα