Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2002 10:38
UPD:10:42

ΜΙΚΡΗ πτώση σημειώνουν κατά την πρώτη ώρα των συναλλαγών οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη γεγονός το οποίο αποδίδεται κυρίως στη χθεσινή υποχώρηση των δεικτών στην άλλη όχθη του Ατλαντικού http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/10/29/255449.htm .

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 4.048 μονάδες μειωμένος κατά 1,04%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.097,15 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,76% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.156,05 μονάδες με απώλειες 1,34%.

Τις σημαντικότερες απώλειες καταγράφουν οι κλάδοι των τραπεζών και των ασφαλειών. Πτώση άνω του 3% σημειώνουν οι μετοχές των γερμανικών τραπεζών Commerzbank και HypoVereinsBank, οι οποίες σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της "Wall Street Journal" βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τη συγχώνευση των των online χρηματιστηριακών τους δραστηριοτήτων. Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές εκτιμάται πως βρίσκονται σε αρχικό στάδιο.

Πιέσεις δέχεται και ο τίτλος της Deutsche Bank. H Lehman Brothers προέβη σε υποβάθμιση της τιμής-στόχου της γερμανικής μετοχής στα 50 ευρώ από 61 ευρώ που είναι σήμερα.

Πιέσεις δέχονται και οι μετοχές εταιρειών από τον τομέα των ημιαγωγών, οι οποίες πρωταγωνίστησαν στη χθεσινή συνεδρίαση. Η μετοχή της STMicroelectronics υποχωρεί κατά 2,47%. Η γαλλο-ιταλική εταιρεία ημιαγωγών διέψευσε τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες σχεδιάζει επέκταση των επενδύσεών της στο εργοστάσιό της στη Νότια Γαλλία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ST εξετάζει το ενδεχόμενο να δαπανήσει περισσότερα από ένα δισ. ευρώ μέσα σε έξι χρόνια για την ενίσχυση του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης του συγκεκριμένου εργοστασίου.

Μεγαλύτερες απώλειες (4,18%) καταγράφει η μετοχή της Vivendi Universal, η οποία -σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ- επέστρεψε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την πώληση των εκδοτικών της δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ σε μια ύστατη προσπάθεια να εξασφαλίσει την προσδοκώμενη τιμή του 1,75 δισ. ευρώ (1,7 δισ. δολάρια).

Η Vivendi -o δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος μέσων μαζικής ενημέρωσης στον κόσμο- πωλεί τμήματα του ενεργητικού της με στόχο τον περιορισμό του χρέους της και τη συγκέντρωση μετρητών ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη Vodafone σε περίπτωση διαμάχης για τον έλεγχο της γαλλικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Cegetel.

Αντιθέτως, ανοδικά κινείται η μετοχή της British American Tobacco μετά την είδηση ότι τα κέρδη της εταιρείας στο τρίτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 13% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα