Συστάσεις ΔΝΤ για μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων

Τρίτη, 20 Απριλίου 2010 22:10

Σύσταση για σταδιακή, αλλά αποφασιστική, μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων απευθύνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείου στα κράτη-μέλη του σε εξαμηνιαία μελέτη του για τη σταθερότητα του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος.

Σε αυτή κάνει λόγο για έντονη κλιμάκωση του κρατικού δανεισμού στις ανεπτυγμένες οικονομίες, επισημαίνοντας πως αυτό δημιουργεί «εν δυνάμει πρόβλημα» της διεθνούς οικονομίας.

Προσθέτει πως τώρα απομακρύνονται οι κίνδυνοι που απορρέουν από την κάθετη πτώση στα χρηματιστήρια και από τον υφεσιακό κύκλο της διεθνούς οικονομίας, όμως τώρα υπάρχουν κίνδυνοι από την υπερχρέωση των ανεπτυγμένων οικονομιών.

Ειδικά για την G7, δηλαδή το ύψος του συνολικού χρέους των επτά πλουσιότερων κρατών, επισημαίνεται ότι «το συνολικό τωρινό τους εξωτερικό χρέος είναι το υψηλότερο από εκείνο του 1950».

Σημειώνει μάλιστα πως από την άποψη της σταθερότητας του χρηματο-οικονομικού συστήματος, ο κίνδυνος από την εκτόξευση των χρεών των βασικών οικονομιών στον πλανήτη είναι μεγάλος και παρατείνει το πρόβλημα στο χρηματο-πιστωτικό σύστημα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα