Επί τάπητος τα νέα μέτρα

Κρίσιμες διαβουλεύσεις με Ε.Ε. - ΔΝΤ
Τετάρτη, 21 Απριλίου 2010 07:15

Αρχίζουν σήμερα οι κρίσιμες διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με το κλιμάκιο της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ με επίκεντρο το τριετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα συναντηθεί σήμερα στις 10:00 π.μ. με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Ε.), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Οι διαβουλεύσεις αφορούν στο τριετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του Ecofin του Φεβρουαρίου και το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να ζητήσουν την ενεργοποίηση του μηχανισμού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ, τέτοιου είδος συζητήσεις διαρκούν περίπου δύο έως τρεις εβδομάδες.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους, ενώ επανέλαβε πως οι συνομιλίες με Ε.Ε. και ΔΝΤ «μας επιτρέπουν να είμαστε έτοιμοι, αν χρειαστεί να κάνουμε χρήση του μηχανισμού, να προχωρήσουμε άμεσα».

Όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει απόφαση να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού όταν κρίνει, και το όταν κρίνει εξαρτάται και από τις συνθήκες δανεισμού και από την πρόοδο των συνομιλιών».

«Αυτό που συζητάται», διευκρίνισε, «είναι η εξειδίκευση των δημοσιονομικών μέτρων για την επόμενη διετία. Πρόθεση όλων είναι οι συζητήσεις να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό». Επίσης ο υπουργός επεσήμανε πως η συμφωνία είναι από κοινού με Ε.Ε. και ΔΝΤ, ωστόσο πρέπει να περάσει από την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Σε ερώτηση τέλος για τα περί «δαιμονοποίησης του ΔΝΤ», απάντησε: «Δεν είμαστε από αυτούς που δαιμονοποιούν το ΔΝΤ, ούτε και ενθουσιαζόμαστε».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα του δανεισμού, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί η Ελλάδα ξεκρέμαστη το Μάιο, καθώς θα υπάρξει λύση δανειζόμενη είτε από την αγορά είτε από τους ευρωπαίους εταίρους μας.

Εξάλλου, ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άντληση 1,95 δισ. ευρώ την Τρίτη από τα τρίμηνα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, με επιτόκιο 3,65%, επισημαίνοντας ότι η έκδοση υπερκαλύφθηκε πέντε φορές.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η έκδοση ομολογιακού δανείου σε δολάρια αν γίνει, θα γίνει σε απώτερο χρόνο, για να σημειώσει ότι το roadshow παραμένει στις προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα συνδυαστεί με έκδοση ομολόγων και δεν θα γίνει το προσεχές Σαββατοκύριακο κατά την παρουσία του στις ΗΠΑ, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών αναχωρεί για τις ΗΠΑ προκειμένου να συμμετάσχει στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ. Στο πλαίσιο της παραμονής του στις ΗΠΑ θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ και τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα