BP Plc : Μείωση 13% των καθαρών κερδών το γ' τρίμηνο

Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2002 13:14

H μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ευρώπης BP Plc, ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της κέρδη μειώθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 13% το τρίτο τρίμηνο και αναθεώρησε προς τα κάτω την παραγωγή της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο για τρίτη φορά το τρέχον έτος.

Οπως μετέδωσε το Bloomberg τα κέρδη της μετά φόρων και αποσβέσεων μειώθηκαν σε 2,29 δισ. δολ. ή 10 σεντς ανά μετοχή από 2,65 δισ. δολ. ή 12 σεντς ανά μετοχή που ήταν την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Οσον αφορά στην παραγωγή της ανακοίνωσε ότι αυτή θα είναι κατά 3% χαμηλότερη φέτος, με αποτέλεσμα οι μετοχές της να σημειώσουν τις μεγαλύτερες απώλειες που είχαν να εμφανίσουν από τις 30 Σεπτεμβρίου του 2002.

Οι μετοχές της έχασαν συνολικά 30 πένες, ποσοστό 7,1%, φθάνοντας στις 393 πένες. Σε ένα χρόνο απώλεσαν ποσοστό 25%, τη στιγμή που για το ίδιο χρονικό διάστημα οι μετοχές της Shell Transport & Trading Co. έχασαν 16% της αξίας τους.

Η BP είναι η πρώτη πετρελαϊκή εταιρεία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, Mobil Corp. και Royal Dutch/Shell Group, που ανακοινώνει μείωση των κερδών της. Και οι άλλες αντιμετωπίζουν πρόβλημα από την παγκόσμια οικονομική ύφεση η οποία έχει επηρεάσει αρνητικά τον κλάδο της ενέργειας. Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και η μικρή ζήτηση στα καύσιμα περιόρισαν τα μερίδια αγοράς των εταιρειών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα