Τη σύσταση ευρωπαϊκής αρχής αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των κρατών-μελών της ευρωζώνης και των χρηματοπιστωτικών τους ιδρυμάτων πρότεινε στην Κομισιόν ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Παπαστάμκος.
Στην απάντησή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Γάλλος Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, αρμόδιος για την εσωτερική αγορά και τις υπηρεσίες, σημείωσε πως το ζήτημα που αναδεικνύει ο κ. Παπαστάμκος είναι ουσιώδες για την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας και των χρηματοπιστωτικών αγορών. Επίσης, αναφέρθηκε στο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που υιοθέτησε η ΕΕ τον Σεπτέμβριο του 2009 για τους οίκους αξιολόγησης.
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ καθηγητής Γιώργος Παπαστάμκος
Κατά τον Επίτροπο, η θέση σε ισχύ του νέου Κανονισμού θα βελτιώσει αποφασιστικά την ανεξαρτησία, θα ενισχύσει τη διαφάνεια και την ποιότητα των αξιολογήσεων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν στο χρέος κυρίαρχων κρατών, κρατών-μελών της ΕΕ και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της ΕΕ.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαστάμκος κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια, εμφανίζονται δύο παράδοξα: Πρώτον, υφίστανται διεθνοποιημένοι οίκοι αξιολόγησης, χωρίς διεθνοποιημένη εποπτεία. Δεύτερον, ιδιωτικά σχήματα και συμφέροντα εκτός Ευρώπης εμφανίζονται ως επικυρίαρχα έναντι ευρωπαϊκών θεσμών και κρατών.
Ως προς την πρόταση του κ. Παπαστάμκου, ο Επίτροπος Μπαρνιέ έκρινε ότι θα πρέπει να εξετασθεί στο πλαίσιο της αξιολόγησης του νέου ρυθμιστικού πλαισίου. Επί του παρόντος, ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν θα προβεί προσεχώς σε τροποποίηση του νέου Κανονισμού για τους οίκους αξιολόγησης προκειμένου να ανατεθεί στη νέα Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών η συνολική ευθύνη εποπτείας τους.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Επίτροπος ανέφερε ότι η Κομισιόν πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση, όπως και σε κάθε περίπτωση που οι οίκοι αποφαίνονται για την οικονομική κατάσταση κυρίαρχων κρατών, καθώς το διακύβευμα αφορά στο κόστος δανεισμού του και, σε τελευταία ανάλυση, την κατάσταση των φορολογουμένων.