Ιδρυση επιχειρήσεων: Ποσοτικό όριο για την υποχρέωση παράστασης δικηγόρου

Στη Βουλή το ν/σ για την απλοποίηση των διαδικασιών
Τετάρτη, 21 Απριλίου 2010 15:01
UPD:18:33

Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, σχολιάζοντας τη μέχρι τώρα υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου για την ίδρυση μιας επιχείρησης, τόνισε πως το κράτος αποποιείται τον πατερναλιστικό του ρόλο, αφήνοντας στην επιλογή του πολίτη το αν θα χρησιμοποιήσει δικηγόρο ή όχι.

Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής εισήχθη προς συζήτηση το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για την αποπλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου μόνο για τις εταιρικές μορφές με κεφάλαιο μεγαλύτερο των 100.000 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, σχολιάζοντας τη μέχρι τώρα υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου για την ίδρυση μιας επιχείρησης, τόνισε πως το κράτος αποποιείται τον πατερναλιστικό του ρόλο, αφήνοντας στην επιλογή του πολίτη το αν θα χρησιμοποιήσει δικηγόρο ή όχι. Πρόσθεσε πάντως πως το υπουργείο είναι διατεθειμένο να συζητήσει την επιβολή ενός ποσοτικού ορίου πάνω από το οποίο θα είναι υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου για την ασφάλεια του ατόμου που θα ιδρύσει μια επιχείρηση.

Επίσης, αναφερόμενη στο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για τη χώρα μας, επεσήμανε πως υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και πως δεν είναι η φορολογία που δημιουργεί ανασφάλεια στους επίδοξους επενδυτές αλλά το γραφειοκρατικό, δαιδαλώδες σύστημα που μπορεί να εγκλωβίσει μια επένδυση για 4-5 χρόνια.

Ίδρυση επιχειρήσεων σε ένα βήμα και σε μία μέρα

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου, πρωταρχικός στόχος του νομοσχεδίου είναι με τη θέσπιση υπηρεσίας μιας στάσης (one stop shops) στην ίδρυση όλων των μορφών των εταιρειών (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ και ΑΕ), η απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών σύστασης και λειτουργίας των εταιρειών στη χώρα μας, με την ελαχιστοποίηση των ενεργειών που απαιτούνται.

Στόχος είναι να ιδρύονται όλες τις επιχειρήσεις σε ένα βήμα και μία ημέρα.

Το δίκτυο εξυπηρέτησης

Το δίκτυο εξυπηρέτησης που συγκροτείται αποτελείται από τα 100 καταστήματα κ υποκαταστήματα των Επιμελητηρίων, που συμπληρώνεται από επιλεγμένα ΚΕΠ για την εξυπηρέτηση των μικρότερων δήμων και τους 3.200 συμβολαιογράφους της χώρας.

Για την ίδρυση των ΟΕ και ΕΕ, που δεν απαιτείται συμβολαιογραφικό έγγραφο ως υπηρεσίες μιας στάσης θεσπίζονται τα Επιμελητήρια και επιλεγμένα ΚΕΠ. Για τις ΕΠΕ, και τις ΑΕ που απαιτείται συμβολαιογραφικό έγγραφο, ως υπηρεσία μιας στάσης θεσπίζεται ο συμβολαιογράφος. Οι υπηρεσίες μιας στάσης αναλαμβάνουν να κάνουν όλες τις εργασίες για να δώσουν νομική οντότητα και οικονομική ταυτότητα στις ιδρυόμενες επιχειρήσεις:

1) Εισπράξουν το ενιαίο τέλος που αντικαθιστά σε ανταποδοτική βάση, όλα τα επιμέρους τέλη που ισχύουν σήμερα

2) Συνδέονται με το ηλεκτρονικό Γενικό Επιχειρηματικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) καταχωρούν την επωνυμία και εγγραφούν την επιχείρηση σε αντικατάσταση της δημοσίευσης στο Πρωτοδικείο, στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιριών, και στο ΦΕΚ

3) Συνδέονται ηλεκτρονικά με τους ασφαλιστικούς φορείς για την εγγραφή, τη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας των εταίρων και τη χορήγηση ΑΜΚΑ της επιχείρησης

4) Συνδέονται με το ΤΑΧΙS για την έκδοση ΑΦΜ

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα, η αναμόρφωση, που επιχειρείται με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, βασίζεται στους εξής άξονες:

1) Θεσπίζεται η λειτουργική έννοια της υπηρεσίας μιας στάσης για τις επιχειρήσεις, με ελεγκτικές και συστατικές αρμοδιότητες.

2) Καθιερώνεται η ηλεκτρονική καταχώριση των στοιχείων της νεοϊδρυόμενης επιχείρησης και η δημοσίευση τους στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕ.ΜΗ.). Ενεργοποιείται έτσι ο νέος τρόπος εξυπηρέτησης της δημοσιότητας στη λειτουργία των επιχειρήσεων που έχει εισαχθεί με τον ν. 3419/2005 που θεσμοθετούσε το Γ.Ε,ΜΗ και παρέμενε ως τώρα ανενεργός. Εισάγεται ρητά ο χρονικός περιορισμός των τριών μηνών από τη δημοσίευσή του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ως το απώτατο όριο για την άμεση ενεργοποίηση της λειτουργίας του Γ.Ε.ΜΗ.

3) Καθιερώνεται στη βάση της ανταποδοτικότητας ενιαίο τέλος που αντικαθιστά όλα τα επιμέρους τέλη της υπάρχουσας διαδικασίας. Το ενιαίο τέλος καθώς και ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου εισπράττονται στις υπηρεσίες μιας στάσης

4) Με τη νέα διαδικασία ίδρυσης, απλοποιείται και γίνεται πιο αποτελεσματικός ο έλεγχος για τη διασφάλιση της νομιμότητας στη λειτουργία της ιδρυόμενης επιχειρηματικής οντότητας. Όπου απαιτείται ως τώρα, διατηρείται το συμβολαιογραφικό έγγραφο ως καταστατικό έγγραφο της νέας επιχείρησης και τη νόμιμη σύνταξη του διασφαλίζει ο συμβολαιογράφος ως επαγγελματίας νομικός και δημόσιος λειτουργός. Το κράτος αποποιείται τον πατερναλιστικό του ρόλο αφήνοντας τη χρήση δικηγόρου στη διαδικασία σύνταξης του καταστατικού να είναι αποτέλεσμα επιλογής των ιδρυτών. Ωστόσο, για τη μείωση του ρίσκου στη διασφάλιση κυρίως των δικαιωμάτων της μειοψηφίας διατηρεί το υποχρεωτικό της παράστασης δικηγόρου για τις εταιρικές μορφές με κεφάλαιο μεγαλύτερο των 100.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος νομιμότητας ασκείται προληπτικά από τις υπηρεσίες μιας στάσης. Οι Δ/νσεις Ανωνύμων Εταιρειών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας και οι ΔΟΥ, διατηρούν το δειγματοληπτικό και κατασταλτικό έλεγχο.

Το υπουργείο επισημαίνει πως με τις αλλαγές που εισάγει το νομοσχέδιο επιτυγχάνεται:

• Η απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων μειώνοντας το κόστος ίδρυσης για τις επιχειρήσεις κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 70%. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι το κόστος ίδρυσης μιας μέσης ΕΠΕ, που είναι η μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων, υπολογισμένο το 2009, από 1900 Ευρώ πέφτει στα 590 Ευρώ (72% μείωση)

• Η μείωση του συνόλου των γραφειοκρατικών διαδικασιών κατά τη διάρκεια της ίδρυσης, από 16 για τις Ο.Ε. και Ε.Ε. σε ένα βήμα, από 15 για τις ΕΠΕ σε ένα και από 16 για τις Α.Ε. σε ένα βήμα.

Μείωση του χρόνου διεκπεραίωσης της ίδρυσης Επιχειρήσεων (ενδεικτικά ο Μ.Ο. χρόνου για την ίδρυση μιας ΕΠΕ σύμφωνα με στοιχεία της World Bank μέχρι και το 2008 ήταν 38 ημέρες και αναμένεται να μειωθεί σε μια ημέρα.

• Η άμεση βελτίωση των όρων ανταγωνιστικότητα της χώρας, αναφορικά με την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα. Συγκεκριμένα, με τη νέα διαδικασία προκύπτει σημαντική βελτίωση της κατάταξης της θέσης της χώρας, στον δείκτη starting a business από τη θέση 140 το 2009, η χώρα μας θα κερδίσει 97 θέσεις και θα βρεθεί μέσα στις 43 πιο ευέλικτες οικονομίες. Στον πολύ-παραγοντικό δείκτη μέτρησης της ανταγωνιστικότητας, doing business της Παγκόσμιας Τράπεζας, χωρίς να γίνουν αλλαγές στα αλλά πεδία που επηρεάζουν τη λειτουργία μιας επιχείρησης, η νέα διαδικασία ίδρυσης ανεβάζει τη χώρα στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητα από τη θέση 109 στην θέση 90 (κέρδος 19 θέσεις).

Το νομοσχέδιο εκτιμάται πως σε περίπου σε 15 μέρες θα κατατεθεί για ψήφιση από την ολομέλεια της Βουλής.

Σήμερα ξεκινάει η δημόσια διαβούλευση επί των βασικών του αρχών μέσω της ιστοσελίδας www.opengov.gr/ypoian Θα διαρκέσει έως την Πέμπτη, 29 Απριλίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα