Ανοδος του γιέν έναντι του ευρώ

Πέμπτη, 22 Απριλίου 2010 05:55
UPD:06:13

Ανοδικά κινήθηκε το γιέν έναντι του ευρώ για δεύτερη μέρα εν μέσω προσδοκιών ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, θα ζητήσει από τον χρηματοοικονομικό κλάδο να υποστηρίξει τις μεταρρυθμίσεις για τη λειτουργία της αγοράς, τονώνοντας τη ζήτηση για το ιαπωνικό νόμισμα ως καταφύγιο από την αναταρχή του τραπεζικού τομέα παγκοσμίως.

Το γιέν ισχυροποιήθηκε έναντι και των 16 κυριότερων νομισμάτων καθώς πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές. Χθες ο εκπρόσωπος του Ομπάμα είπε ότι ο πρόεδρος θα ζήτησει νέους κανονισμούς κατά τη διάρκεια της σημερινής του ομιλίας στην Cooper Union στη Νέα Υόρκη. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματεύθηκε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων έναντι του δολαρίου εν μέσω ανησυχιών ότι οι διαβουλεύσεις για την έναρξη λειτουργίας του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας με 45 δισ. ευρώ, θα αποτύχει να περιορίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας.

Το γιέν αναρριχήθηκε στα 124,38 ανά ευρώ στις 9:53 π.μ. στο Τόκιο από 124,77 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη. Το γιέν σημείωσε άνοδο φθάνοντας στα 92,88 ανά δολάριο από 93,19. Το ευρώ διαπραγματεύθηκε στο 1,3388 δολ. από 1,3390 που ήταν χθες, όταν άγγιξε το 1,3359, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 9 Απριλίου.

Ο δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε σήμερα 1,7% και ο MSCI Asia Pacific Index των μετοχών της ασιατικής περιφέρειας, σημείωσε απώλειες 0,7%.

Η ζήτηση για το ευρώ μειώθηκε χθες μετά την έναρξη των διαβουλεύσεων για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας με 30 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη και έως 15 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε ότι η χώρα ενδέχεται να ζητήσει βοήθεια πριν τις διαβουλεύσεις για τους όρους των δανείων που ολοκληρώνονται σε δύο εβδομάδες.

Το έλλειμμα της Ελλάδας στο 12,9% του ΑΕΠ είναι τέσσερις φορές υψηλότερο από το όριο της Ε.Ε. Τα ελλείμματα προϋπολογισμών στην Ευρωζώνη έχουν αυξηθεί καθώς οι κυβερνήσεις εγγυήθηκαν για τις τράπεζες και δαπάνησαν δισεκατομμύρια για την οικονομική στήριξη.

Χθες το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι εάν οι χώρες αποτύχουν να περιορίσουν την αύξηση του δημοσίου χρέους τους αυτό ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις την παγκόσμια οικονομία.

Χθες το spread για τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου δεκαετούς διάρκειας αναρριχήθηκε στο 5,01% έναντι των γερμανικών και στα υψηλότερα επίπεδα τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 1998.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα