Alpha Bank: Αναπόφευκτη η ενεργοποίηση του μηχανισμού

Πέμπτη, 22 Απριλίου 2010 10:20

Η κίνηση ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης θα διασφαλίσει την ομαλή εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών του Δημοσίου, δίνοντας στη χώρα τη δυνατότητα να προχωρήσει απερίσπαστα στη δραστική μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης είναι η μόνη εξέλιξη που θα καθησυχάσει τις αγορές και είναι αναπόφευκτη, επισημαίνει η Alpha Bank.

Η κίνηση αυτή θα διασφαλίσει την ομαλή εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών του Δημοσίου, δίνοντας στη χώρα τη δυνατότητα να προχωρήσει απερίσπαστα στη δραστική μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και στην αναδιάρθρωση των δομών της οικονομίας, με στόχο να επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης μακροπρόθεσμα.

Με αυτόν τον τρόπο, αναμένεται να εξομαλυνθεί το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές, όταν η εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας θα έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, σημειώνουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας.

Η δυνατότητα της Ελλάδας, να εξέλθει από τη δημοσιονομική κρίση, είναι σαφής και σε κάθε περίπτωση μεγαλύτερη από εκείνη πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Οπως αναφέρει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της τράπεζας, οι ευνοϊκές προοπτικές σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας κινδυνεύουν να ανατραπούν από το καθεστώς υπερβολικής αβεβαιότητας στις αγορές, οι οποίες δεν εστιάζουν σε αυτή καθαυτή τη διαδικασία προσαρμογής, καθώς, εν πολλοίς, δεν μπορούν να αξιολογήσουν τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, λόγω του ελλείμματος αξιοπιστίας που έχει διαμορφωθεί και ως εκ τούτου, αντιδρούν στις αβεβαιότητες που περιβάλλουν το μηχανισμό στήριξης και την εφαρμογή του.

Στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, επισημαίνεται ότι τα προβλήματα δεν μπορούν να αποδοθούν σε ολιγωρία στη λήψη μέτρων ή, γενικότερα, στην υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας.

Για το 2010 έχουν ληφθεί μέτρα ύψους 16 δισ. ευρώ, ενώ το Πρόγραμμα προβλέπει μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος κατά 10 δισ. ευρώ. Επίσης, η κυβέρνηση προωθεί σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων και τη δημόσια διοίκηση και τοπική αυτοδιοίκηση που οδηγούν στην αναγκαία μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στα επόμενα έτη, με ταυτόχρονη αύξηση της παραγωγικότητας στο δημόσιο τομέα και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Επιπλέον, η κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει εκτεταμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αποτελεσματικής διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, από το οποίο μπορεί να εισπράξει άνω των 12 δισ. ευρώ στην περίοδο 2010 - 2014.

Το ελληνικό Δημόσιο διαθέτει περιουσιακά στοιχεία, η αξία των οποίων είναι πολλαπλάσια του χρέους του και έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει τα χρέη του με μείωση των διογκωμένων, τα τελευταία έτη, δημόσιων δαπανών και με σημαντική αύξηση των αποδεκατισμένων, τα τελευταία έτη, εσόδων του.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα