Εκτός ρύθμισης χιλιάδες ημιυπαίθριοι

Πέμπτη, 22 Απριλίου 2010 11:57
UPD:13:02

«Δίνεται ουσιαστικά η δυνατότητα στους πολίτες να δηλώσουν οικειοθελώς τις αυθαιρεσίες και να τύχουν του ευεργετήματος της προκαταβολής ειδικού προστίμου διατήρησής τους για τα επόμενα 40 χρόνια με σημαντική έκπτωση» τόνισε η υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη.

Eκτός της νέας ρύθμισης μένουν δεκάδες χιλιάδες ημιυπαίθριοι χώροι σε κτήρια για τα οποία η αίτηση θεώρησης της οικοδομικής τους άδειας για σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, υποβάλλεται μετά την 30.7.2010.

Συγκεκριμένα με τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή η υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, δίνεται η δυνατότητα να συνδεθούν με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας τα κτήρια που έχουν υποβάλει αίτηση θεώρησης της οικοδομικής τους άδειας μέχρι τις 30 Ιουλίου 2010.

Επίσης, παρατείνεται από 3 σε 6 μήνες η προθεσμία για τους ιδιοκτήτες που υπέβαλαν φάκελο και χτίζουν με τους περιορισμούς που έθετε η προηγούμενη ρύθμιση Σουφλιά, προκειμένου να αναθεωρήσουν την οικοδομική άδεια και να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση.

«Βασικός στόχος του νομοσχεδίου και η φιλοσοφία του δεν είναι η νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων και των υπερβάσεων δόμησης αλλά η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών», διευκρίνισε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως επεσήμανε, με την καταβολή εισφοράς διατήρησης διατηρούνται οι αυθαίρετοι ημιυπαίθριοι χώροι για μια περίοδο 40 ετών. «Δίνεται ουσιαστικά η δυνατότητα στους πολίτες να δηλώσουν οικειοθελώς τις αυθαιρεσίες και να τύχουν του ευεργετήματος της προκαταβολής ειδικού προστίμου διατήρησής τους για τα επόμενα 40 χρόνια με σημαντική έκπτωση» τόνισε.

Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν για 8 μήνες, κτήρια με άδεια που εκδόθηκε μέχρι 2 Ιουλίου του 2009, αποκλείοντας έτσι τη διατήρηση αυθαιρέτων χώρων σε ανεγειρόμενα κτήρια.

«Θα ακολουθήσει εντατικός και διαρκής έλεγχος εντοπισμού περιπτώσεων που δεν θα έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση και η επιβολή των αυστηρών προστίμων που προβλέπονται από το νόμο» ξεκαθάρισε η κ. Μπιρμπίλη και πρόσθεσε ότι οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν την 1.1.2011 για όλα τα νέα κτήρια και το μέτρο της ταυτότητας κτηρίων σταδιακά θα επεκταθεί και στα παλαιότερα κτήρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα