Ρεν: Μεγαλύτερη πιθανότητα για ενεργοποίηση του μηχανισμού

Παρασκευή, 23 Απριλίου 2010 10:32
UPD:11:11

Η βοήθεια θα μπορούσε να δοθεί «άμεσα», αν η χώρα ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, δήλωσε σε ομιλία του o Όλι Ρεν, ενόψει της συνόδου της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ.

Στην εκτίμηση ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας προέβη ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Όλι Ρεν, την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον.

«Δεν έχω μαντικές ικανότητες, αλλά πιστεύω ότι αυξάνεται η πιθανότητα η Ελλάδα να πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτό το μηχανισμό», ανέφερε, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό «αποτελεί πραγματικά θέμα της ελληνικής κυβέρνησης».

Όσον αφορά στα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Eurostat για το έλλειμμα της Ελλάδας, υποστήριξε ότι υπάρχει πλέον μια μάλλον σίγουρη εικόνα για το επίπεδο του ελληνικού χρέους. «Η κατάσταση έχει ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό, το οποίο είναι σημαντικό για την αξιοπιστία των εθνικών λογαριασμών της Ελλάδας και της ευρωζώνης», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Η βοήθεια θα μπορούσε να δοθεί «άμεσα», αν η χώρα ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, δήλωσε σε ομιλία του, ενόψει της συνόδου της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Ελλάδα είναι έτοιμη να ζητήσει από τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης ενδιάμεση χρηματοδότηση, καθώς λήγουν τον επόμενο μήνα ομόλογα ύψους 11,3 δισ. δολαρίων και το κόστος δανεισμού για το ελληνικό Δημόσιο έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Ωστόσο, καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα, ανέφερε στο πρακτορείο ανώνυμος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε χθες κατά 81 μονάδες βάσης στο 8,97%, με τους επενδυτές να αναμένουν την εξειδίκευση του μηχανισμού στήριξης από ΕΕ/ΔΝΤ ύψους 45 δισ. ευρώ.

Αντίθετοι οι πολίτες σε προσφυγή στο ΔΝΤ

Στο μεταξύ, περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες πιστεύουν ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ θα βλάψει τη χώρα, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της Public Issue για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένα, το 51% των Ελλήνων θεωρούν ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ θα βλάψει την Ελλάδα, ενώ το 27% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα ήταν ωφέλιμη.

Εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για τη διαχείριση των οικονομικών προβλημάτων εκφράζει το 47% των ερωτηθέντων, έναντι 55% στην αντίστοιχη δημοσκόπηση του Φεβρουαρίου.

Πηγές: Reuters, Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα