Πρώτη είδηση σε πολλά έγκριτα ηλεκτρονικά μέσα βρίσκεται το αίτημα για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης από τον κ. Παπανδρέου σήμερα το μεσημέρι. Σύμφωνα με την πλειονότητα των μέσων, τόσο η συνεχής άνοδος του spread όσο και η νέα υποβάθμιση της χώρα μας από τη Moody΄s εχθές το απόγευμα οδήγησαν τον Έλληνα πρωθυπουργό στο αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, το αίτημα βοήθειας της Ελλάδας μένει να εγκριθεί και από τα υπόλοιπα 15 κράτη μέλη της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, όπου οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ισχυρή αντίθεση του γερμανικού λαού στο ενδεχόμενο παροχής βοήθειας στην Ελλάδα.
Η BlackRock Inc., η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης χρημάτων στον κόσμο, έχει εκφράσει την ανησυχία της για «λαϊκή κατακραυγή» εκ μέρους των πολιτών της ΕΕ για το ενδεχόμενο στήριξης της Ελλάδας. Το Bloomberg αναφέρει ένα σχόλιο του καθηγητή του Χάρβαρντ, Μάρτιν Φέλντστεϊν, σύμφωνα με το οποίο το ευρώ θα δεχθεί νέο πλήγμα, καθώς αποδεικνύεται ότι «κάτω από την ίδια νομισματική στέγη δεν χωρούν αποκλίνουσες οικονομίες»
Όπως αναφέρει στη διαδικτυακή της τοποθεσία η The Wall Street Journal, το ερώτημα που μένει να απαντηθεί τώρα είναι εάν η ΕΕ και το ΔΝΤ θα προβούν άμεσα και αποφασιστικά στην ενεργοποίηση του μηχανισμού που θα σώσει την Ελλάδα από τη χρεοκοπία εν όψει των πληρωμών στις 19 Μαΐου.
Σύμφωνα με ανώτατο Έλληνα αξιωματούχο που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση ήλπιζε να καθυστερήσει την απόφαση για το Σαββατοκύριακο, όταν ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Ντομινίκ Στρος Καν στην Ουάσιγκτον. Συγκεκριμένα, ο Έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να είχε σκοπό να ζητήσει την ενεργοποίηση στη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ το Σάββατο.
Σήμερα το πρωί, ωστόσο, η απόφαση αυτή άλλαξε και ο κ. Παπανδρέου προέβη προ ολίγου στις πολυαναμενόμενες δηλώσεις από το Καστελόριζο. «[ Ο πρωθυπουργός] δήλωσε ότι είναι σαφές πως η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίζει να βιώνει αυτή την αθλιότητα με τις αγορές να στοιχηματίζουν υπέρ της πτώχευσης της Ελλάδας», επισήμανε στο Bloomberg o Έλληνας αξιωματούχος που διατήρησε την ανωνυμία του.
Η Αθήνα θα βρει μπροστά της τη Γερμανία, όπου η πλειοψηφία των πολιτών εναντιώνονται στην παροχή βοήθειας σε μια χώρα η οποία επί σειρά ετών παραβίαζε τις δημοσιονομικές προϋποθέσεις, σημειώνει το Reuters. Εν αναμονή των εκλογών, τα γερμανικά πολιτικά κόμματα έχουν δηλώσει αντίθεση στο ενδεχόμενο βοήθειας της Ελλάδας, αν και ανώτατοι Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν σήμερα ότι δεν θα επιτρέψουν τη διακύβευση του πακέτου βοήθειας.
«Καθώς η Ελλάδα δεν χρειάζεται άμεσα τη βοήθεια, μπορεί να χορηγήσει το ΔΝΤ το μέρος της βοήθειας», δήλωσε μέλος του κυβερνώντος συνασπισμού της Γερμανίας, το οποίο θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορούν να ακολουθήσουν ανάλογα με το πόσο γρήγορα θα εγκριθεί η βοήθεια σε εθνικό επίπεδο».
«Η Γερμανία συνηθίζει την ιδέα της διάσωσης» σημειώνει το γερμανικό δίκτυο Deutsche Welle, το οποίο παραθέτει τη δήλωση του εκπροσώπου τύπου του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, Μίκαελ Όφερ, ότι η Γερμανία είναι «πιστή στην αρχή της αλληλεγγύης». Ο κ. Όφερ τόνισε ότι οποιαδήποτε βοήθεια θα παρασχεθεί με στόχο «τη σταθεροποίηση του ευρώ», επομένως, «προς το εθνικό μας συμφέρον».