Πτώση... εμπιστοσύνης

Αρνητικό κλίμα σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2002 00:01
UPD:06:17

Πτώση κατέγραψε η Wall Street κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, στον απόηχο των αρνητικών οικονομικών στοιχείων για την καταναλωτική εμπιστοσύνη Οκτωβρίου στις ΗΠΑ, η οποία κατέρρευσε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα ετών.

Τα αποθαρρυντικά αυτά στοιχεία ήρθαν να «ταράξουν» το κλίμα μετά το «κύμα» ανόδου των τελευταίων τριών εβδομάδων και ορισμένα ιδιαίτερα θετικά στοιχεία από τον εταιρικό τομέα.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας για τους επενδυτές, εφόσον οι καταναλωτικές δαπάνες στηρίζουν περίπου τα δύο τρίτα της αμερικανικής οικονομίας. Μία από τις ελάχιστες εξαιρέσεις της χθεσινής συνεδρίασης ήταν η μετοχή της Procter & Gamble, η οποία ενισχύθηκε περισσότερο από 2%, μετά την ανακοίνωση ότι τα τριμηνιαία κέρδη της εταιρείας ενισχύθηκαν κατά ένα τρίτο.

Οι μετοχές τεχνολογίας, πετρελαίου και αυτοκινήτων παρέσυραν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε πιο χαμηλά επίπεδα χθες, με το επενδυτικό κλίμα να επηρεάζεται από την είδηση της απότομης επιδείνωσης που παρουσίασε ο δείκτης εμπιστοσύνης των Αμερικανών καταναλωτών τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε 0,90 μονάδες, ποσοστό 0,0% φθάνοντας στις 8.368,94 μονάδες. Απώλειες 15,29 μονάδων, ποσοστό 1,16%, σημείωσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.300,54 μονάδες.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 4% και 4,8%, αντίστοιχα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε διάστημα ενός μήνα. Χαρακτηριστικό του αρνητικού κλίματος ήταν το γεγονός πως από τις 300 μετοχές του δείκτη μόλις 16 κατάφεραν να κλείσουν με άνοδο.

Η μετοχή της ΒΠ ηγήθηκε της πτώσης χάνοντας το 7,2% της αξίας της, έπειτα από την ανακοίνωση δυσοίωνων προβλέψεων για την παραγωγή του 2002 και της κάμψης των κερδών του τρίτου τριμήνου κατά 13%. Ο κλαδικός δείκτης ενέργειας υποχώρησε κατά 5,6%.

Ο τομέας αυτοκινήτου ακολούθησε σε απώλειες, ενώ σε δύσκολη θέση βρέθηκαν και οι μετοχές τεχνολογίας, με τη γερμανική Infineon να υποχωρεί κατά 11,3%.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν οι DaimlerChrysler (-6,7%), Royal Dutch Shell (-6,2%), STMicroelectronics (-8,6%), ASML (-13,4%), France Telecom (-7,2%), Orange (-10,3%), Hypovereinsbank (-9,4%).

Νωρίτερα στο χρηματιστήριο του Τόκιο, η αγορά παρέμεινε αδρανής για ακόμη μια συνεδρίαση, με τους επενδυτές να περιμένουν εναγωνίως τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του προβληματικού τραπεζικού συστήματος της χώρας.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα