ΕΣΕΕ: Αμφίβολης αποτελεσματικότητας η κατάργηση 13ου - 14ου μισθού

Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010 14:11
UPD:14:16

«Οι υποδείξεις για κατάργηση του 14ου και του 13ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, οδηγούν σε περαιτέρω ύφεση», εκτιμά ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης.

Συμπληρώνει ότι η λήψη τέτοιου είδους μέτρων δεν «θα δώσει λύση στη γενικότερη δυσπραγία που έχει αρχίσει να εδραιώνεται τους τελευταίους μήνες» και πως θίγεται το εμπόριο και η αγορά.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ εκτιμά ακόμα ότι η οικονομική αποτελεσματικότητα μίας τέτοιας κίνησης είναι αμφίβολη, «καθότι αφενός μεν θα μειώσει σημαντικά την καταναλωτική δυνατότητα των μισθωτών – με συνακόλουθες συνέπειες για την εμπορική δραστηριότητα – αφετέρου δε θα στερήσει πολύτιμους πόρους από τα ασφαλιστικά ταμεία».

«Επιπλέον», προσθέτει ο κ. Κορκίδης, «η εν λόγω ανεπίτρεπτη απαίτηση θέτει εν τέλει υπό αμφισβήτηση την ισχύ των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τον Κοινωνικό Διάλογο ως δημοκρατικό θεσμό».

Παρατηρεί επίσης τα ακόλουθα:

«Κατ’ ουσίαν καταλύεται η συνταγματική νομιμότητα και διαμορφώνονται ανησυχητικές εξελίξεις και για τις τρέχουσες θεσμικές διευθετήσεις αλλά και εν γένει για την κοινωνική συνοχή της χώρας μας. Χρειάζεται να επανεξετάσουμε το ζήτημα του αναπτυξιακού μας μοντέλου και να διεκδικήσουμε το οικονομικό αυτεξούσιο της χώρας, το οποίο και είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μία αποτελεσματική οικονομική πολιτική».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα