ΓΓ ΥΠΟΙΚ: Τομή για τους εισπρακτικούς μηχανισμούς η αναδιάρθρωση του υπουργείου

Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010 21:39

Μεγάλη τομή για τη λειτουργία των εισπρακτικών μηχανισμών του κράτους θα αποτελέσει, σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών θεμάτων Δημήτρη Γεωργακόπουλο, η προωθούμενη αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, που αναμένεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά στο φορολογικό νόμο.

Όπως ανέφερε, εξετάζεται η αναδιοργάνωση με ενοποίηση όλων των κλάδων, μόνο σε επίπεδο επιτελικών και περιφερειακών υπηρεσιών και διακριτή δράση των τοπικών μονάδων όπως είναι σήμερα. «Με αυτό το μοντέλο πετυχαίνουμε μείωση μέχρι και 50% της Κεντρικής Υπηρεσίας και του αριθμού των τοπικών μονάδων μέχρι και 30%», εξήγησε.

Περαιτέρω, γνωστοποίησε ότι προωθείται η δημιουργία μίας ενδιάμεσης Υπηρεσίας Περιφερειακής Διοίκησης, η οποία θα αποτελεί τον ενδιάμεσο κρίκο στην επικοινωνία της διοίκησης και των τοπικών υπηρεσιών Δ.Ο.Υ. Η διαμόρφωση της υπηρεσίας αυτής προτείνεται να είναι ανάλογη με τη νέα διοικητική διαίρεση της χώρας, σύμφωνα με τον Καλλικράτη. Ο αριθμός των Π.Φ.Κ θα είναι τόσος όσος και ο αριθμός των περιφερειών.

Μιλώντας στο 2ο ετήσιο φορολογικό συνέδριο, που διοργάνωσε σήμερα το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, στη Θεσσαλονίκη, επισήμανε ότι καταβλήθηκε προσπάθεια ο καινούργιος φορολογικός νόμος να διαπνέεται από φορολογική δικαιοσύνη και φορολογική ισότητα. Παραδέχθηκε πάντως πως «το επαναλαμβανόμενο επί χρόνια φαινόμενο της πολυπλοκότητας του φορολογικού συστήματος οφείλεται στο πολύπλοκο και το δυσνόητο της φορολογικής νομοθεσίας, που ούτε και τώρα αποφύγαμε δυστυχώς».

Πρόσθεσε πάντως πως το «επιτακτικά απαιτητο βήμα» είναι πλέον η αντιμετώπιση και η επίλυση των δυσλειτουργιών. Πρόσθεσε πως σε σύντομο χρονικό διάστημα προωθούνται ο εκσυγχρονισμός του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, μέτρα μείωσης της γραφειοκρατίας και του κόστους, επέκταση χορήγησης ΑΦΜ σε όλους τους Έλληνες από τη γέννησή τους και στους οικονομικούς μετανάστες από τη νομιμοποίησή τους, η Δημιουργία Οργάνου για τη γρήγορη και δίκαιη λύση των διαφορών μεταξύ φορολογικής αρχής και φορολογουμένων, η δημιουργία Φορολογικών Δικαστηρίων κ.ά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Γιάννος Γραμματίδης εκτίμησε πως η ενεργοποίηση του μεικτού μηχανισμού στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να βγει από το αδιέξοδο, στο οποίο, όπως ανέφερε, άλλοι την έφεραν και δεν ανέλαβαν την ευθύνη να την βγάλουν από αυτό. Όπως ανέφερε, στη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί φαίνεται ότι «θα προχωρήσουν βαθιές μεταρρυθμίσεις και κυρίως θα μάθουμε να ζούμε με τις πραγματικές μας δυνατότητες».

«Η εξάλειψη της φοροδιαφυγής είναι μία δύσκολη υπόθεση, αφού είναι τόσο διάχυτη στην κοινωνία όσο το αλάτι στο θαλασσινό νερό», ανέφερε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εφοριακών Νομών Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Χρήστος Μάμαλης. Για να περιοριστεί, πρόσθεσε, «απαιτείται αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και αναδιοργάνωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, και η επιβολή αυστηρών κυρώσεων κατά των φοροφυγάδων, ώστε η φοροδιαφυγή να καθίσταται ασύμφορη και επικίνδυνη περιπέτεια».

Με προχειρότητα και άγχος να εξασφαλιστούν «εδώ και τώρα» δημόσια έσοδα αντιμετωπίζει τα ακίνητα ο νέος φορολογικός νόμος, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην εισήγησή του ο σύμβουλος διοίκησης της Δομοτεχνική Α.Ε., Δημήτρης Παπάζογλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα