«Μυστήριο» τα περιθώρια κέρδους στην ηλιακή ενέργεια

Τρίτη, 27 Απριλίου 2010 18:02

Ισχυρά κέρδη προβλέπουν οι αναλυτές για τις εταιρείες ηλιακής ενέργειας το πρώτο τρίμηνο του έτους, χωρίς ωστόσο να είναι σίγουρο ακόμη εάν η κερδοφορία τους θα είναι εξίσου εντυπωσιακή.

Ισχυρά κέρδη προβλέπουν οι αναλυτές για τις εταιρείες ηλιακής ενέργειας το πρώτο τρίμηνο του έτους, χωρίς ωστόσο να είναι σίγουρο ακόμη εάν η κερδοφορία τους θα είναι εξίσου εντυπωσιακή, αναφέρει το Reuters.

Οι καλύτερες του αναμενόμενου εκτιμήσεις πωλήσεων που ανακοίνωσαν εντός του μήνα η κινεζική JA Solar και η αμερικανική Evergreen Solar έχουν ανεβάσει σημαντικά τον πήχη των προσδοκιών για τον κλάδο, καθώς η ζήτηση για φωτοβολταϊκά φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα ισχυρή.

Μεγάλο μέρος της αύξησης έχει σημειωθεί στη Γερμανία, όπου οι εταιρείες ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έβαλαν τα δυνατά τους για να αναλάβουν έργα εν όψει των προγραμματισμένων περικοπών στα κίνητρα που οδήγησαν τη χώρα στην κορυφή της αγοράς ηλιακής ενέργειας.

«Δεν είναι οι πωλήσεις το πρόβλημα αυτού του τριμήνου, ούτε του προηγούμενου ήταν. Το μεγάλο ερώτημα για τις περισσότερες εταιρείες αφορά στα περιθώρια κέρδους», σχολιάζει ο Πάβελ Μολκανόφ, αναλυτής της Raymond James στο Χιούστον.

Ο κλιμακούμενος ανταγωνισμός από τις ασιατικές εταιρείες το περασμένο έτος συμπιέζουν τα περιθώρια κέρδους στον κλάδο. Ως συνέπεια, παρά την ισχυρή ζήτηση για ηλιακή ενέργεια, πολλές εταιρείες δυσκολεύτηκαν να επιβιώσουν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα