Οι τράπεζες στήριξαν τον Nikkei

Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2002 10:00

ΜΙΚΡΗ άνοδο σημείωσαν και σήμερα οι βασικοί δείκτες του ιαπωνικού χρηματιστηρίου. O Νikkei ενισχύθηκε κατά 0,55% και έφθασε στις 8.756,59 μονάδες, αν και κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης οι απώλειές του ξεπέρασαν το 1%. Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 870,23 μονάδες αυξημένος κατά 0,87%.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στον κλάδο των τραπεζών εν αναμονή της ανακοίνωσης του κυβερνητικού προγράμματος για την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός, Γιουνιχίρο Κοϊζούμι, ενέκρινε χθες τα βασικά στοιχεία των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο Χάιτσο Τακενάκα, επικεφαλής των τραπεζικών ρυθμιστικών αρχών και «αρχιτέκτονας» του σχεδίου αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα.

Το σχέδιο εξυγίανσης των ιαπωνικών τραπεζών σε συνδυασμό με δέσμη νέων οικονομικών μέτρων αναμένεται να παρουσιασθούν σήμερα. Επανειλημμένως ο κ. Κοϊζούμι έχει επισημάνει πως οι ιδέες του κ. Τακενάκα για την αντιμετώπιση επισφαλών δανείων, συνολικής αξίας 52 τρισ. γιεν (422 δισ. δολάρια) θα αποτελέσουν το βασικό πυρήνα του μεταρρυθμιστικού σχεδίου. Στο πλαίσιο, όμως, των έντονων αντιδράσεων των τραπεζών και των πολιτικών υποστηρικτών τους, οι πιο δραστικές ιδέες του κ. Τακενάκα αναμένεται να περιορισθούν.

Λίγα λεπτά πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής προσφέροντας επιπλέον ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.

Η μετοχή της UFJ Holdings σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο κατά 13%. Σημαντική άνοδο, της τάξεως του 7,3%, σημείωσε και η μετοχή της Mizuho Holdings, της μεγαλύτερης τράπεζας στον κόσμο από πλευράς ενεργητικού.

Στον αντίποδα, πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές εταιρειών που βασίζουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους στην αγορά των ΗΠΑ μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την εμπιστοσύνη των αμερικανών καταναλωτών στην οικονομία της χώρας τους κατά τον Οκτώβριο http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/10/30/255696.htm . Η μετοχή της Sony υποχώρησε κατά 0,92%.

Με απώλειες (1,5%) έκλεισε και η μετοχή της Toyota. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι στο πρώτο εξάμηνο τα κέρδη της σημείωσαν σημαντική αύξηση κατά 90% http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/10/30/255840.htm .

Εξαίρεση αποτέλεσε η μετοχή της Canon, η οποία έκλεισε με αξιόλογα κέρδη της τάξεως του 3,47%, στα 4.470 γιεν. Η εν λόγω εταιρεία ανακοίνωσε χθες ότι τα καθαρά της κέρδη στο χρονικό διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2002 σημείωσαν αύξηση μεγαλύτερη από 50% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα κυρίως λόγω της μεγάλης ζήτησης ψηφιακών μηχανών.

Σε ό,τι αφορά τα νέα από το χώρο της οικονομίας, η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 0,3% τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για την πρώτη υποχώρηση της εν λόγω παραγωγής σε διάστημα τριών μηνών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα