Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010 05:16
UPD:05:49
REUTERS/NICKY LOH

Πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, διευρύνοντας την παγκόσμια υποχώρηση, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, που τόνωσε την ανησυχία ότι η κρίση του ελλείμματος στην Ευρώπη θα περιορίσει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Ο MSCI Asia Pacific Index υποχώρησε 1,5% φθάνοντας στις 125,34 μονάδες στις 10:59 π.μ. στο Τόκιο. Τα καλύτερα των εκτιμήσεων ανά τον κόσμο οικονομικά στοιχεία και κέρδη το τελευταίο τρίμηνο εξισορρόπησαν τις ανησυχίες για το έλλειμμα της Ελλάδας, ωθώντας τον MSCI Asia Pacific Index 9,7% υψηλότερα από τα χαμηλότερα επίπεδα έτους στα οποία υποχώρησε στις 8 Φεβρουαρίου. Χθες η Standard & Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε «junk» - «σκουπίδια» - λίγα λεπτά μετά την υποβάθμιση της Πορτογαλίας κατά δύο βαθμίδες.

Ο MSCI World Index απώλεσε 0,5%, διευρύνοντας τις χθεσινές απώλειες του 0,5%. Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 υποχωρούσε 2,5% και στη Νότια Κορέα ο Kospi υποχώρησε 1,3%. Απώλειες 1,5% σημείωσε στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 Index.

Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας υποβαθμίστηκε τρεις βαθμίδες στο ΒΒ+ από την S&P. Είναι η πρώτη φορά που μέλος της Ευρωζώνης χάνει την επενδυτική του θέση, από την υιοθέτηση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος το 1999. Επίσης ο οίκος αξιολόγησης προειδοποίησε τους κατόχους ομολόγων ότι μπορούν να ανακάμψουν το ελάχιστο έως 30% της αρχικής τους επένδυσης εάν η χώρα αναδιαρθρώσει το έλλειμμά της. Η πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας υποβαθμίστηκε κατά δύο βαθμίδες στο Α-.

Οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των μετοχών των εταιρειών που αποτελούν τον MSCI Asia Pacific Index εν μέσω διόγκωσης των ανησυχιών. Οι μετοχές της Mitsubishi UFJ, που αντλεί περίπου το 5% των εσόδων της από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, υποχώρησαν 2,2% στα 498 γιέν. Οι μετοχές της Westpac Banking Corp, υποχώρησαν 1% φθάνοντας στα 26,91 δολ. Αυστραλίας η μία στο Σύδνεϋ.

Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές των ιαπωνικών εξαγωγικών εταιρειών καθώς το ισχυρό γιέν απειλεί να βλάψει την αξία των εταιρικών κερδών στο εξωτερικό. Σήμερα το γιέν ανατιμήθηκε στα 122,37 έναντι του ευρώ από 125,62 που ήταν στις 3 μ.μ. κατά τέλος της χθεσινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο του Τόκιο. Το γιέν ισχυροποιήθηκε στα 92,82 έναντι του δολαρίου από 93,94.

Ο δείκτης των μεταλλουργιών στον MSCI Asia Pacific Index βυθίστηκε 1,9%, τα μέγιστα μεταξύ των 10 κλάδων που αποτελούν τον περιφερειακό δείκτη, μετά την πτώση του δείκτη των έξι μετάλλων στο London Metal Exchange (LME) κατά 4,6%, τα μέγιστα από τις 22 Ιουνίου. Χθες το αργό πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη σημείωσε χθες απώλειες 2,1% φθάνοντας στα 82,44 δολ. το βαρέλι, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 19 Απριλίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα