Καθησυχάζουν για το ενδεχόμενο μετάδοσης της ελληνικής κρίσης

Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010 17:11

Συναγερμό προκάλεσε η φημολογία περί πιθανής μετάδοσης της ελληνικής κρίσης σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Μία μέρα μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας, ο Γάλλος υπουργός Προϋπολογισμού Φρανσουά Μπαρουάν απέκλεισε την πιθανότητα μετάδοσης της ελληνικής κρίσης στη χώρα της Ιβηρικής, κάνοντας λόγο για «σενάρια επιστημονικής φαντασίας». Την ίδια ώρα εκπρόσωπος της ιταλικής κυβέρνησης διαβεβαίωσε πως η Ιταλία δεν κινδυνεύει από μία μετάδοση της ελληνικής κρίσης.

«Δεν βλέπω σχέση μεταξύ Ελλάδας και Πορτογαλίας», δήλωσε από την πλευρά του και ο κορυφαίος οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γίργκεν Σταρκ στο περιθώριο ενός συμποσίου στο Βερολίνο, ενώ εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σημείωσε πως η κατάσταση των χωρών της Ιβηρικής δεν είναι συγκρίσιμη με αυτήν της Ελλάδας και δεν αποτελεί πηγή ανησυχίας.

«Θα πρέπει να τελειώνουμε με τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Η ανειλικρίνεια -θα μπορούσαμε να το αποκαλέσουμε και ψέμμα- της ελληνικής κυβέρνησης ήταν που προκάλεσε την επιτάχυνση σε τέτοιο βαθμό της ελληνικής κρίσης. Η Πορτογαλία έχει ένα χρέος σημαντικού επιπέδου, αυτό είναι αλήθεια, αλλά οι Πορτογάλοι δεν είπαν ψέματα, είναι ειλικρινείς», παρατήρησε ο Γάλλος υπουργός Προϋπολογισμού.

Το ίδιο καθησυχαστικός εμφανίστηκε για την περίπτωση της Ιταλίας ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, Πάολο Μποναγιούτι. «Η Ιταλία δεν κινδυνεύει, τα ομόλογα δημοσίου είναι εξαιρετικά και έχουν ζήτηση ακόμη και στο εξωτερικό», δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Rai Uno και κάλεσε τη Γερμανία να προσφέρει την υποστήριξή της στην Ελλάδα γιατί όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Αν καίγεται το σπίτι του γείτονα, είναι προς το συμφέρον όλων να φέρουν νερό. Όχι μόνον για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά και για να σταματήσει μια εξάπλωση της φωτιάς στα γύρω σπίτια».

Τη Δευτέρα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι εξέφρασε ανησυχία για την ακαμψία -όπως είπε- που δείχνει η Γερμανία.

Σήμερα πάντως, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε πως η Γερμανία θα έχει έτοιμη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας τη νομοθεσία για την καταβολή του ποσού που της αναλογεί για τη στήριξη της Ελλάδας. «Το νομοσχέδιο που εξασφαλίζει το δάνειο από την (κρατική τράπεζα) KfW θα υποβληθεί στο υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρα», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα