Επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα ζητά η Μέρκελ

Ζητά «μεγαλεπήβολο πρόγραμμα» από την Αθήνα
Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010 18:04
UPD:29/04/2010 00:36

Την ανάγκη επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

Σε κοινές δηλώσεις της με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το Βερολίνο, επανέλαβε την πρόθεση της Γερμανίας να παράσχει βοήθεια στη χώρα μας υπό όρους.

Όπως ανέφερε, το Βερολίνο ενημερώθηκε πως η Ελλάδα συζητά με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ με εντατικούς ρυθμούς και πρόσθεσε: «Είναι ξεκάθαρο πως οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Κομισιόν και το ΔΝΤ πρέπει να επιταχυνθούν». Ελπίζουμε οι συζητήσεις να ολοκληρωθούν σύντομα ώστε η Γερμανία «να λάβει τις αποφάσεις της» συνέχισε.

Η κ. Μέρκελ επανέλαβε τη δέσμευση για διαφύλαξη της σταθερότητας της Ευρωζώνης, όπως και τους όρους της για στήριξη της χώρας μας: «Μας απασχολεί η σταθερότητα στην Ευρωζώνη, θα αναλάβουμε αυτήν την ευθύνη, θα πρέπει όμως και η Ελλάδα να υλοποιήσει ένα μεγαλεπήβολο πρόγραμμα ... θα κάνουμε ως Γερμανία ό,τι περνάει από το χέρι μας».

Παράλληλα, διερωτήθηκε αν η απόφαση για ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ήταν σοφή: «Το 2000 υπήρχε μία κατάσταση όταν βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το ερώτημα αν η Ελλάδα έπρεπε να μπει στη ζώνη του ευρώ. Αποδείχθηκε πως ίσως δεν εξέτασαμε πολύ προσεκτικά αυτή την απόφαση».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν τόνισε πως οι Ελληνες «θα πρέπει να κάνουν κάτι παρα πολύ δύσκολο», υπογραμμίζοντας πως «θέλουν να το κάνουν». Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθούν σύντομα οι διαδικασίες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να κινηθούμε με ταχύτητα». Μάλιστα μίλησε για κατάσταση κρίσεως για όλη την ευρωζώνη, επισημαίνοντας πως η κοινότητα θα επιδείξει αλληλεγγύη.

«Δεν θα χαρίσουμε λεφτά στην Ελλάδα, θα της δανείσουμε» συμπλήρωσε.

Σε νέα συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στη συνέχεια με αντικείμενο την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, η Γερμανίδα καγκελάριος, μετά από σειρά ερωτήσεων για την Ελλάδα σημείωσε πως απαιτείται για τη χώρα μας ένα μακρόπνοο σχέδιο και όχι μια πρόσκαιρη λύση, καθώς και πως η Αθήνα δεν θα έπρεπε να αφηθεί να υποστεί την τύχη της Lehman Brothers: «Πιστεύω πως ο χειρισμός της περίπτωσης της Ελλάδας δείχνει πως όλοι γνωρίζουν ότι δεν θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε για χώρες (σ.σ. να υποστούν) μια κατάσταση σαν της Lehman Brothers».

Πρόσθεσε μάλιστα πως «τώρα είμαστε σε καλό δρόμο» για την επίτευξη λύσης.

Ερωτηθείσα για το ποσό που θα δοθεί στην Ελλάδα, σημείωσε πως θα αναφερθεί σε ποσά όταν καταλήξουν σε συμφωνία οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με ΕΕ και ΔΝΤ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα