Ν. Κορέα: Αυξήθηκε για ένατο μήνα η βιομηχανική παραγωγή

Παρασκευή, 30 Απριλίου 2010 06:25
UPD:06:36

Ανοδο για ένατο συνεχόμενο μήνα σημείωσε τον Μάρτιο η βιομηχανική παραγωγή της Νότιας Κορέας καθώς η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη τροφοδοτεί την εξωτερική ζήτηση για αυτοκίνητα και ηλεκτρονικά.

Η παραγωγή αυξήθηκε 22,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά από αύξηση 18,8% (αναθεωρημένα στοιχεία) τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας αναπτύχθηκε με ταχύτερο των εκτιμήσεων ρυθμών στο 1,8% το πρώτο τρίμηνο καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν και οι δαπάνες των καταναλωτών βελτιώθηκαν. Η ταχύτερη ανάπτυξη ενδέχεται να πιέσει την Bank of Korea να αυξήσει τα επιτόκια που διατηρούνται στα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ του 2% για 14 συνεχείς μήνες.

Το νόμισμα της χώρας, ουόν, όδευε να κλείσει 19ο μήνα ανόδου, καθώς τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής ώθησαν τους επενδυτές να επενδύσουν σε ντόπια κεφάλαια. Το νόμισμα σημείωσε άνοδο 0,5% φθάνοντας στα 1108,75 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 9:07 π.μ. στη Σεούλ. Στο Χρηματιστήριο στη Σεούλ ο δείκτης Kospi σημείωσε άνοδο 1%.

Ο πρόεδρος της χώρας. Λι Μιουνγκ Μπακ, ο οποίος προβλέπει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό υψηλότερα του 5% το 2010, έχει τοποθετήσει την απασχόληση στην κορυφή της πολιτικής του ατζέντας καθώς προετοιμάζεται για τις εθνικές εκλογές τον Ιούνιο. Η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί 5,2% φέτος, τα μέγιστα από το 2006.

Η Νότια Κορέα πρέπει να περιορίσει την υπερβολική αύξηση του ελλείμματος των νοικοκυριών και να βελτιώσει τις συνθήκες απασχόλησης για να επιτύχει την σταθερότητα του οικονομικού συστήματος, σύμφωνα με τη χθεσινή εξαμηνιαία έκθεση της κεντρικής τράπεζας.

Ο δείκτης των θεμελιωδών οικονομικών στοιχείων που προβλέπει την επιχειρηματική δραστηριότητα, αυξήθηκε 9,6% τον Μάρτιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση.

Το διοικητικό συμβούλιο της Bank of Korea θα συνεδριάσει στις 12 Μαΐου για τα επιτόκια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα