Χ. Σμιτ: Η ΕΕ αποδείχτηκε αδύναμη να δράσει

Παρασκευή, 30 Απριλίου 2010 20:49

Επικρίσεις κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους χειρισμούς της σε ό,τι αφορά την ελληνική κρίση διατύπωσε ο πρώην καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ, στο πλαίσιο της βράβευσής του από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων.

Ο κ. Σμιτ δήλωσε, μεταξύ άλλων: «έχουμε τώρα Απρίλιο κι έχουν περάσει ήδη πάνω από τρεις μήνες, διάστημα πολύ μεγάλο, κατά το οποίο ακούστηκαν και ειπώθηκαν πολλά δημοσίως. Πρόκειται για σοβαρό λάθος. Το ζήτημα θα ήταν πολύ πιο εύκολο, αν - αντί να γίνεται δημόσια συζήτηση - όλα αυτά είχαν γίνει κεκλεισμένων των θυρών».

Σύμφωνα με τον πρώην καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, «το πράγμα έγινε τεχνητά δυσκολότερο με την προσέλκυση της προσοχής της κοινής γνώμης και τα φτηνά δημοσιεύματα των εφημερίδων, ορισμένα εκ των οποίων μάλιστα, πολύ ανόητα. Και τις τελευταίες ημέρες δυσκόλεψε τεχνητά ακόμη περισσότερο από τις ενέργειες μιας rating agency στην Νέα Υόρκη. Αυτοί τρελαίνουν τις αγορές, χωρίς να υπάρχει ο παραμικρός λόγος επί της ουσίας».

«Στην πραγματικότητα, ήταν γνωστό από τον Ιανουάριο ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε κρίση χρέους. Αλλά άφησαν να περάσει ο καιρός με φλυαρίες και φιλολογίες, χωρίς να αναλάβουν δράση. Τώρα η υπόθεση έγινε πολύ δυσκολότερη, απ' ό,τι εάν είχαν κινητοποιηθεί εγκαίρως», επεσήμανε.

«Το κακό είναι ότι κανείς δεν ανέλαβε εγκαίρως την πρωτοβουλία. Θα ήταν καλύτερα, αν κάποιος, για παράδειγμα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή από κοινού οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, είχε πάρει την πρωτοβουλία ώστε να μη συμβεί αυτό», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε δε ότι «οι δυσκολίες της Ελλάδας μεγεθύνθηκαν τεχνητά από το γεγονός ότι η ΕΕ αποδείχτηκε αδύναμη - θα μπορούσε να πει κανείς ακόμα και ανίκανη να δράσει. Τώρα προσπαθούν να ανασυνταχθούν και εν πάση περιπτώσει δεν είναι ακόμη πολύ αργά. Τηρουμένων των αναλογιών, δεν πιστεύω ότι δεν θα τα καταφέρουν. Μπορούν πέρα για πέρα να τα καταφέρουν».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα