ΕΚΤ: Σε ετοιμότητα και για νέα μέτρα αν χρειαστεί

Μέρκελ: Δύσκολο ταξίδι για την Ελλάδα, αλλά απολύτως αναγκαίο
Κυριακή, 02 Μαΐου 2010 18:55
UPD:21:58
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να είναι έτοιμες για την υιοθέτηση και πρόσθετων μέτρων, αν χρειαστεί, διεμήνυσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανακοινώνοντας την έγκριση του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Να τηρηθεί κατά γράμμα, ζήτησε το Βερολίνο, υπογραμμίζοντας πως ήρθε η ώρα για την υπεράσπιση της σταθερότητας στο σύνολο της ευρωζώνης.

«Θα είναι ένα δύσκολο ταξίδι για την Ελλάδα. Αλλά είναι απολύτως αναγκαίο», εκτίμησε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ και χαρακτήρισε φιλόδοξο το πρόγραμμα της ΑΘήνας. Παράλληλα επεσήμανε πως η βοήθεια προς την Ελλάδα αποτελεί το μοναδικό τρόπο διασφάλισης της σταθερότητας του ευρώ και δεσμεύθηκε πως θα εργαστεί για την έγκριση της από τη γερμανική Βουλή. «Αν όλα πάνε καλά, η Γερμανία θα εγκρίνει τη νομοθεσία για τη βοήθεια προς την Ελλάδα την Παρασκευή».

Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης, εκτίμησε πως «είναι ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα, που από τη μια θέτει φιλόδοξους στόχους εξοικονόμησης αλλά, από την άλλη, είναι σχεδιασμένο να βοηθήσει στη βελτίωση της οικονομικής θέσης της Ελλάδας», ενώ παράλληλα γνωστοποίησε πως είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Η κ. Μέρκελ δεν αποκάλυψε το ύψος των δανείων που θα χορηγηθούν, ενώ όσον αφορά το ποσό της γερμανικής συνεισφοράς, διευκρίνισε ότι τις λεπτομέρειες θα συζητήσει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αναφερόμενη τέλος, στους όρους που έθεσαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι «είναι ένα υψηλής ποιότητας πρόγραμμα... ένα βιώσιμο πρόγραμμα» και χαρακτήρισε καλό και σημαντικό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παρακολουθούν και θα ελέγχουν την υλοποίηση του προγράμματος, ώστε να μπορέσει να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας. Σύμφωνα την κ. Μέρκέλ, η απόφαση για την εμπλοκή του ΔΝΤ αποδείχθηκε σωστή καθώς αυτό εξασφαλίζει παγκοσμίως, το μέγιστο της αξιοπιστίας για ένα πρόγραμμα σταθερότητας και εξυγίανσης.

Σχολιάζοντας, τέλος, ελληνικό σχέδιο εξοικονόμησης 30 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια, η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι οι περικοπές που προβλέπονται στο σχέδιο «αξιώνουν υψηλό επίπεδο πολιτικής ικανότητας όσον αφορά την υλοποίησή τους».

ΕΚΤ: Ετοιμοι και για νέα μέτρα, αν χρειαστεί

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ καλωσορίζει το πρόγραμμα οικονομικής και χρηματοπιστωτικής προσαρμογής που εγκρίθηκε σήμερα από την ελληνική κυβέρνηση, μετά από τις επιτυχημένες συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση και σημειώνεται:

«Η φιλόδοξη δημοσιονομική προσαρμογή και οι συνολικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το πρόγραμμα είναι οι ενδεδειγμένες, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που θέτει το πρόγραμμα σχετικά με τη σταθερότητα της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κατάστασης και σχετικά με τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία».

Η ΕΚΤ εκτιμά ότι «το πρόγραμμα συνοδεύεται από αυστηρές προϋποθέσεις και λαμβάνει υπόψη του τις πολιτικές προκλήσεις με αποφασιστικό τρόπο. Επομένως, θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην ευρωζώνη».

Καταλήγοντας, όμως, υπογραμμίζει ότι «το διοικητικό συμβούλιο θεωρεί ουσιαστικής σημασίας, οι ελληνικές αρχές να είναι έτοιμες να πάρουν πρόσθετα μέτρα τα οποία ίσως αποδειχθούν κατάλληλα προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος».

Παράλληλα, αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΔΝΤ, οι οποίοι συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για το μηχανισμό στήριξης δήλωσαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη να λάβει και επιπλέον μέτρα λιτότητας, αν χρειαστεί.

«Υπάρχει συμφωνία από τις ελληνικές αρχές ότι, αν χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, αυτά θα ληφθούν», ανέφερε ο Servaas Deroose, αναπληρωτής γενικός διευθυντής για τις οικονομικές υποθέσεις της Κομισιόν. «Θα υπάρχει μια συνεχής εποπτεία, ίσως πρωτοφανής σε σύγκριση με ότι κάνουμε με άλλες χώρες», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ Poul Thomsen, επεσήμανε ότι οι πολιτικές θα πρέπει να αναπροσαρμόζονται συνεχώς. Αναφερόμενος στο μηχανισμό στήριξης σημείωσε ότι είναι ένα πολύ ισχυρό, αξιόπιστο και πολύ καλά υποστηριζόμενο πακέτο. «Πιστεύω ότι οι αγορές θα ανταποκριθούν θετικά. Στο βαθμό που θα δουν την κυβέρνηση αποφασισμένη να το εφαρμόσει, θεωρώ ότι θα υπάρξει σημαντική μείωση των spreads», συμπλήρωσε.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Π. Τόμσεν: «Ισχυρό, αξιόπιστο και πολύ καλά υποστηριζόμενο πακέτο»

Π. Τόμσεν: «Ισχυρό, αξιόπιστο και πολύ καλά υποστηριζόμενο πακέτο»

Βερολίνο: Να τηρηθεί κατά γράμμα το πρόγραμμα

Tην ελπίδα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει κατά γράμμα το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής εξέφρασε το Βερολίνο δια του υπουργού Οικονομίας Ράινερ Μπρίντερλε.

«Όπως η Γερμανία και οι Γερμανοί πολίτες εμπλέκονται στην υπόθεση για τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ, περιμένω τώρα από την ελληνική κυβέρνηση ότι θα θέσει σε εφαρμογή γρήγορα, με αποφασιστικότητα και με τρόπο αξιόπιστο, κατά γράμμα, το σχέδιο λιτότητας που προέκυψε από τις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός.

«Η υπάρχουσα συμφωνία θα εξεταστεί με προσοχή», πρόσθεσε καλώντας παράλληλα το υπουργικό συμβούλιο που έχει προγραμματιστεί για την Δευτέρα να υιοθετήσει το νομοσχέδιο το οποίο θα παρουσιαστεί την Τετάρτη στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Τις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης χαιρέτισε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διαμηνύοντας παράλληλα πως ήρθε η ώρα για την υπεράσπιση της σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Β. Σόιμπλε: Να υπερασπιστούμε τη σταθερότητα της Ευρωζώνης

Β. Σόιμπλε: Να υπερασπιστούμε τη σταθερότητα της Ευρωζώνης

«Είναι καθήκον μας να υπερασπιστούμε τη σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της, αυτή θα είναι η αποστολή μας. Όσο καλύτερα την ολοκληρώσουμε τόσο καλύτερα θα είναι για την Ευρώπη και για τους Γερμανούς φορολογούμενους», τόνισε ο κ. Σόιμπλε κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα