Καλύτερο έλεγχο των οίκων αξιολόγησης ζητά η Λαγκάρντ

Δευτέρα, 03 Μαΐου 2010 11:23
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Το καλύτερο έλεγχο των διεθνών οίκων αξιολόγησης, ζητά η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας πως «πρέπει να διασφαλισθεί ότι τηρούν τους κανόνες».

«Δεν υποβαθμίζουμε την πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας υπό τις συνθήκες που έγινε η υποβάθμιση (της Ελλάδας), δηλαδή 15 λεπτά πριν από το κλείσιμο (των αγορών) για να επιταχυνθούν οι αγορές και οι πωλήσεις» παρατήρησε η Γαλλίδα ΥΠΟΙΚ, μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1.

«Πρέπει φυσικά να αυξήσουμε τον έλεγχο, να διασφαλίσουμε ότι τηρούν τους κανόνες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ρόλος των τριών μεγάλων οίκων αξιολόγησης, των Standard and Poor's, Moody's και Fitch, έχει επικριθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη στιγμή που η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και της Ισπανίας συνέβαλε στην πτώση των αγορών τις τελευταίες ημέρες.

«Θα δώσω τις επόμενες ημέρες στη δημοσιότητα έγγραφα που θα δίνουν την εξουσία στην Αρχή Χρηματιστηριακών Αγορών, η οποία είναι ένα είδος χωροφύλακα του Χρηματιστηρίου, να ασκήσει έλεγχο επί των οίκων αξιολόγησης και να επαληθεύσει ειδικότερα εάν τηρούν τους κανόνες δεοντολογίας», πρόσθεσε η Λαγκάρντ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να εντείνει την επιτήρηση των οίκων αξιολόγησης, με εγκύκλιο η οποία επικυρώθηκε εδώ και έναν χρόνο και θα τεθεί προσεχώς σε εφαρμογή.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα