Μικρή άνοδος του δείκτη PMI για τη μεταποίηση

Συνεχίστηκε η επιδείνωση των επιχειρησιακών συνθηκών
Δευτέρα, 03 Μαΐου 2010 11:45

Μικρή άνοδο παρουσίασε ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της Markit για τη μεταποίηση στην Ελλάδα τον Απρίλιο, ωστόσο οι λειτουργικές συνθήκες της ελληνικής μεταποιητικής οικονομίας εξακολούθησαν να επιδεινώνονται με ραγδαίο ρυθμό στο ξεκίνημα του δεύτερου τριμήνου του 2010.

Παρότι ο ρυθμός μείωσης της παραγωγής εξασθένησε ελαφρώς, αυτό ήταν κυρίως αποτέλεσμα περαιτέρω μείωσης των αδιεκπεραίωτων εργασιών, καθώς το σύνολο των νέων εργασιών μειώθηκε με ταχύτερο ρυθμό.

Παρότι ο ρυθμός μείωσης της παραγωγής εξασθένησε ελαφρώς, αυτό ήταν κυρίως αποτέλεσμα περαιτέρω μείωσης των αδιεκπεραίωτων εργασιών, καθώς το σύνολο των νέων εργασιών μειώθηκε με ταχύτερο ρυθμό.

Σύμφωνα με τη Markit, η απότομα επιταχυνόμενη συρρίκνωση των νέων παραγγελιών εξαγωγών ήταν η εντονότερη που έχει σημειωθεί στην τελευταία περίοδο της έρευνας, υποδεικνύοντας ότι η τρέχουσα οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στη ζήτηση από το εξωτερικό. Εν τω μεταξύ, η τιμολογιακή ισχύς των εταιρειών παρέμεινε υποτονική, λόγω της εξασθενημένης ζήτησης και των ανταγωνιστικών πιέσεων, αναγκάζοντάς τες να απορροφήσουν την περαιτέρω έντονη αύξηση των τιμών εισροών.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) για τη μεταποίηση στην Ελλάδα –ένας σύνθετος δείκτης, ο οποίος έχει σχεδιαστεί προκειμένου να παρέχει μια συνοπτική εικόνα της απόδοσης του μεταποιητικού τομέα– ανάκτησε έδαφος τον Απρίλιο και ανήλθε στις 43,6 μονάδες από το χαμηλό 11 μηνών των 42,9 μονάδων του Μαρτίου.

Ωστόσο, παρέμεινε αισθητά κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων, υποδεικνύοντας ακόμα μία σημαντική εξασθένηση της «υγείας» του ελληνικού μεταποιητικού τομέα.

Το σύνολο των εισερχόμενων νέων εργασιών στην ελληνική μεταποιητική βιομηχανία συρρικνώθηκε για όγδοο συνεχή μήνα, τον Απρίλιο, και με ταχύτερο ρυθμό. Τα στοιχεία της έρευνας υπέδειξαν ότι η κινητήρια δύναμη της εν λόγω επιτάχυνσης προερχόταν από την αγορά του εξωτερικού, καθώς οι νέες παραγγελίες εξαγωγών υποχώρησαν με αισθητά ταχύτερο ρυθμό. Ανεπιβεβαίωτα στοιχεία υπέδειξαν ότι οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες της Ελλάδας οδήγησαν σε μείωση της ζήτησης.

Σύμφωνα με τη Markit, παρόλο που η περαιτέρω απότομη μείωση των αδιεκπεραίωτων εργασιών εμπόδισε τη μείωση της δραστηριότητας του μεταποιητικού τομέα με τον ίδιο ρυθμό που υποχώρησαν οι νέες παραγγελίες, δεν κατάφερε να υποστηρίξει εξολοκλήρου την παραγωγή. Ως εκ τούτου, η παραγωγή συρρικνώθηκε για έβδομο συνεχή μήνα και με σημαντικό ρυθμό.

Ερωτηθέντες στην έρευνα ανέφεραν μία ακόμη αύξηση του μέσου κόστους των προμηθειών τους, τον Απρίλιο. Ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών ήταν ταχύτατος και ο εντονότερος που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2008. Οι εταιρείες απέδωσαν την αύξηση στο υψηλότερο κόστος καυσίμων και πρώτων υλών, καθώς και στον υψηλότερο Φ.Π.Α. Αντιθέτως, οι τιμές εκροών εξακολούθησαν να μειώνονται, καθώς η τιμολογιακή ισχύς των κατασκευαστών παρέμεινε υποτονική λόγω της μειωμένης ζήτησης και του ισχυρού ανταγωνισμού. Ωστόσο, οι τιμές χρέωσης περιορίστηκαν στο μικρότερο βαθμό που έχει καταγραφεί τους τελευταίους 6 μήνες.

Τα φθίνοντα επίπεδα ζήτησης και οι αυξανόμενες πιέσεις κόστους οδήγησαν του Έλληνες κατασκευαστές στην εφαρμογή στρατηγικών αποθεματοποίησης, τον Απρίλιο, χρησιμοποιώντας υπάρχοντα αποθέματα πρώτων υλών και ετοίμων προϊόντων, ώστε να αντεπεξέλθουν στα επίπεδα παραγωγής και πωλήσεων αντίστοιχα. Ως εκ τούτου, η αγοραστική δραστηριότητα μειώθηκε σημαντικά και τα αποθέματα τόσο των πρώτων υλών όσο και των ετοίμων προϊόντων παρουσίασαν περαιτέρω μείωση.

Παρά τη χαμηλότερη ζήτηση για πρώτες ύλες εκ μέρους των κατασκευαστών, οι χρόνοι παράδοσης πρώτων υλών εκ μέρους των προμηθευτών επιμηκύνθηκαν κατά το ξεκίνημα του δεύτερου τριμήνου, μολονότι με χαμηλό ρυθμό. Οι εταιρείες συνέδεσαν την αύξηση του χρόνου παράδοσης των προμηθειών με την έλλειψη πρώτων υλών.

Οι κοστολογικές πιέσεις και οι μειωμένες απαιτήσεις παραγωγής οδήγησαν επίσης τους κατασκευαστές σε περαιτέρω περικοπές των θέσεων εργασίας, τον Απρίλιο. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της απασχόλησης και μάλιστα με σημαντικό ρυθμό.

«Οι ελπίδες ότι η ελληνική μεταποιητική οικονομία θα μπορούσε να βασιστεί στις αγορές του εξωτερικού για να ανακάμψει από την ύφεση εξανεμίστηκαν κατά κάποιο τρόπο τον Απρίλιο, καθώς ο δείκτης νέων παραγγελιών εξαγωγών υποχώρησε περίπου 6 μονάδες.

»Τα στοιχεία της έρευνας για το Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI και την ευρύτερη περιοχή των χωρών του ευρώ υπέδειξαν ότι οι Έλληνες κατασκευαστές παραμένουν εκτός ανταγωνισμού σε σύγκριση με τους ομολόγους τους της Ευρωζώνης. Καθώς η ζήτηση από το εξωτερικό για τους Έλληνες κατασκευαστές μειώθηκε με ταχύτερο ρυθμό, παρά την περαιτέρω μείωση των τιμών χρέωσης, αυξήθηκε απότομα σε όλες τις χώρες του ευρώ όπου οι τιμές χρέωσης κατέγραψαν αύξηση», σχολίασε η Gemma Wallace, οικονομολόγος της Markit.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα