Αλβανία: Τρέχουσες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα

Δευτέρα, 03 Μαΐου 2010 14:13

Αυξημένος κατά 30% σε σχέση με το 2008 ήταν ο αριθμός των τραπεζικών λογαριασμών στην Αλβανία το 2009, ο οποίος σε απόλυτα μεγέθη ανήλθε σε 2.086.143, έναντι 1.573.830 το 2008, ανακοίνωσε το γραφείο οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα, επικαλούμενο στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Η αύξηση του αριθμού των τραπεζικών λογαριασμών συνδέεται πιθανότατα με τη θεσμοθέτηση της υποχρέωσης για την πραγματοποίηση μιας σειράς συναλλαγών μέσω του τραπεζικού συστήματος. Το μεγαλύτερο ποσοστό των τραπεζικών λογαριασμών ανήκει σε φυσικά πρόσωπα και ένα πολύ μικρό μέρος τους (15.034 ή 0,7% περίπου του συνόλου) είναι προσβάσιμοι μέσω διαδικτύου.

Εξάλλου, σύμφωνα με την έκθεση του ομίλου Alpha Bank για το 2009 η θυγατρική του τράπεζα στην Αλβανία παρουσίασε κέρδη ύψους 6,48 εκατ. ευρώ (διαθέτοντας 47 καταστήματα), ενώ τα αντίστοιχα κέρδη της τράπεζας Tirana Bank, θυγατρικής του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς αυξήθηκαν το 2009 κατά 27% σε σχέση με το 2008.

Παράλληλα, στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου η θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας στην Αλβανία ανακοίνωσε νέο πακέτο προσφορών. Πρόκειται για το καλοκαιρινό πακέτο προσφορών της τράπεζας μέσω του οποίου οι πελάτες που καταθέτουν τα χρήματά τους θα μπορούν να εισπράξουν το κέρδος από τα τα επιτόκια τον Αύγουστο προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Τέλος, ο υπουργός οικονομικών της Αλβανίας, κ. Ριντβάν Μπόντε ζήτησε την ενίσχυση του ελέγχου του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, με σκοπό την πρόληψη των συνεπειών σε περίπτωση επιδείνωσης της χρηματοοικονομικής κατάστασης στην περιοχή.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα