ΣτΕ: Συνταγματική η προϋπόθεση ασφαλιστικής ενημερότητας για θεώρηση βιβλίων

Δευτέρα, 03 Μαΐου 2010 19:40

Συνταγματική έκρινε το Β' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας την προϋπόθεση ύπαρξης ασφαλιστικής ενημερότητας για τη θεώρηση των μπλοκ παροχής υπηρεσιών και άλλων φορολογικών βιβλίων, απορρίπτοντας σχετική αίτηση δικηγόρου.

Ο δικηγόρος ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του προϊσταμένου της ΙΒ’ ΔΟΥ Αθηνών, με την οποία απορρίφθηκε αίτημά του για θεώρηση των φορολογικών βιβλίων του και ειδικά μπλοκ δελτίων παροχής υπηρεσιών, καθώς δεν υπήρχε ασφαλιστική ενημερότητα, όπως προβλέπει το άρθρο 63 του Ν. 2084/1992.

Το ΣτΕ έκρινε συνταγματική ότι η συγκεκριμένη προϋπόθεση δεν είναι αντίθετη στα άρθρα 22 και 25 του Συντάγματος.

Ακόμη, σύμφωνα με το ΣτΕ η προϋπόθεση ύπαρξης ασφαλιστικής ενημερότητας για τη θεώρηση των φορολογικών βιβλίων αποσκοπεί στην «εξασφάλιση της καταβολής –και δη εγκαίρως– των ασφαλιστικών εισφορών από τους έχοντες σχετική υποχρέωση».

Απέρριψε το ΣτΕ τους ισχυρισμούς του δικηγόρου ότι παραβιάζονται τα προστατευόμενα προσωπικά του δεδομένα με το να γνωστοποιείται στις ΔΟΥ η ασφάλιση ή όχι του φορολογουμένου σε ταμείο και η ύπαρξη οφειλής ή μη στα ασφαλιστικά Ταμεία, όπως και τους ισχυρισμούς του ότι ασκείται ψυχολογική βία σε βάρος του, καθώς η ΔΟΥ θα του απαγορεύει στο μέλλον να ασκεί το επάγγελμά του.

Πηγή: Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα