Ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας ζητούν Γαλλία - Ολλανδία

Δευτέρα, 03 Μαΐου 2010 20:20

Μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας προτείνει η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα Le Monde. Και ο Ολλανδός ομόλογός της Γιαν Κις ντε Γιάγκερ ζήτησε την αυστηροποίησή του.

Πιο αναλυτικά, η κ. Λαγκάρντ σημείωσε πως στο επίκεντρο πρέπει να βρεθούν η ανταγωνιστικότητα και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και επισήμανε πως η Γερμανία και η Γαλλία «συμφωνούν απολύτως να αντλήσουν από κοινού» τα διδάγματα από την ελληνική κρίση.

«Δεν δώσαμε αρκετή προσοχή στις αποκλίσεις της ανταγωνιστικότητας οι οποίες μεγάλωναν μεταξύ της Γερμανίας από τη μία πλευρά και της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας από την άλλη» πρόσθεσε.

Τόνισε ακόμη πως η ΕΕ θα πρέπει να δράσει «με πιο αποτελεσματικό τρόπο στην περίπτωση που θα υπάρχει παρέκκλιση της πορείας του χρέους, των ελλειμμάτων ή της ανταγωνιστικότητας».

Συγκεκριμένα, ζήτησε τη δημιουργία μηχανισμών πρόληψης και προειδοποίησης, οι οποίοι θα επιτρέπουν να εντοπίζεται νωρίτερα το γεγονός ότι μια χώρα κινδυνεύει να αρχίσει να παρεκκλίνει, είτε όσον αφορά το χρέος, είτε όσον αφορά το έλλειμμα, είτε όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα.

Και ο Ολλανδός ομόλογός της ζήτησε την υιοθέτηση νέων συμφωνιών, πολύ πιο αυστηρών.

Χαρακτήρισε επίσης τη βοήθεια προς την Ελλάδα «ζωτικής σημασίας για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ».

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχει στόχο το συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών των χωρών μελών της ΕΕ και την αποφυγή της δημιουργίας υπερβολικών δημοσίων ελλειμμάτων από τις χώρες αυτές. Ορίζει το ετήσιο όριο των ελλειμμάτων στο 3% του ΑΕΠ και το όριο του δημοσίου χρέους στο 60% του ΑΕΠ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα