Ποσό 1,6 δισ. ευρώ αναμένεται να δανείσει στην Ελλάδα η Φινλανδία

Δευτέρα, 03 Μαΐου 2010 20:39

Το ποσό του 1,6 δισεκατομμυρίου ευρώ, δηλαδή λίγο περισσότερα χρήματα απ' όσα της αναλογούν με βάση το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας από τις χώρες της ευρωζώνης, θα προτείνει να δανείσει στην Αθήνα η κυβέρνηση της Φινλανδίας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Μάτι Βανχάνεν, το κοινοβούλιο αναμένεται να συζητήσει την πρόταση αυτή την ερχόμενη εβδομάδα.

Στο Ελσίνκι αντιστοιχεί κανονικά το 1,85% από τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ που θα δώσουν οι χώρες της ευρωζώνης στην Ελλάδα, δηλαδή 1,479 δισ. ευρώ. Η πρόταση για χορήγηση δανείου ύψους 1,6 δισ. ξεπερνά κατά 121 εκατομμύρια ευρώ το αρχικό ποσό.

Για να χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα, η Φινλανδία θα ανεβάσει το δικό της χρέος στα 13,9 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2010.

«Η απόφαση δεν είναι ευχάριστη» ανέφερε ο κ. Βανχάνεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου. «Αν υπήρχαν καλύτεροι τρόποι για να λύσουμε το πρόβλημα, είμαι σίγουρος ότι θα τους είχαμε βρει», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι ο στόχος ήταν να απομονωθούν τα προβλήματα στην Ελλάδα και να μην διαδοθεί η αστάθεια, σαν χιονοστιβάδα, σε όλη την Ευρώπη.

Δεδομένου ότι η Φινλανδία θα δανείζεται με τόκο χαμηλότερο από αυτόν του δανείου που θα χορηγήσει στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι θα κερδίσει τελικά 15-20 εκατομμύρια ευρώ.

«Βρισκόμαστε σ' αυτήν την κατάσταση επειδή η Ελλάδα εφάρμοζε ανεύθυνες οικονομικές πολιτικές επί χρόνια», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, Γίρκι Κατάινεν.

Υπογράμμισε δε ότι η Φινλανδία, μια χώρα που εξαρτάται σημαντικά από τις εξαγωγές της, δεν μπορεί να επιτρέψει μια νέα ύφεση μετά το πλήγμα που υπέστη η οικονομία της από την παγκόσμια οικονομική κρίση, οπότε το ΑΕΠ της υποχώρησε κατά 8%.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα