Μέχρι τις 15 Μαΐου θα έχει δοθεί η πρώτη από τις 12 δόσεις των δανείων των χωρών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
Όπως γράφει σήμερα η «Ναυτεμπορική», πριν από την εκταμίευση καθεμιάς από τις επόμενες δόσεις θα γίνεται ενδελεχής έλεγχος της πορείας της ελληνικής οικονομίας από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ενώ η τελική απόφαση θα λαμβάνεται με ομοφωνία όλων των χωρών της Eυρωζώνης.
Ο μηχανισμός στήριξης προβλέπει τη χορήγηση των χρημάτων στην Ελλάδα σε 12 δόσεις, οι οποίες έχουν καθοριστεί χρονικά ανάλογα με τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας. Η πρώτη που θα αφορά την αποπληρωμή δανείων 8,5 δισ. ευρώ στις 19 Μαΐου, θα εκταμιευθεί μέχρι τις 15 Μαΐου, ώστε η Ελλάδα να έχει εντός της παραπάνω προθεσμίας το ποσό που χρειάζεται.
Οπως ανέφεραν χθες κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες τις οποίες επικαλείται η «Ναυτεμπορική», το ποσό των 110 δισ. ευρώ που δεσμεύθηκε την Κυριακή, καλύπτει τις ανάγκες τις Ελλάδας για 18 μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2011. Έως τότε, η κυβέρνηση μπορεί να δανειοδοτείται από το μηχανισμό αποφεύγοντας να στραφεί στις αγορές.
Αυτό που επισημαίνουν στη βελγική πρωτεύουσα είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιχειρήσει να βγει νωρίτερα στις αγορές για δανεισμό, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας εφαρμόζοντας πιστά τα πρόγραμμα και επιτυγχάνοντας τους στόχους.
Εντωμεταξύ, γερμανική κυβερνητική πηγή δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι το 2012 είναι μεγαλύτερες από το πακέτο διάσωσης ύψους των 110 δισ. ευρώ. «Είναι υψηλότερες», είπε η πηγή, σημειώνοντας ότι βάσει των εκτιμήσεων του πακέτου διάσωσης, η Ελλάδα θα επιστρέψει σταδιακά στις κεφαλαιαγορές μετά από 18 μήνες.
Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Έρκι Λιίκανεν εξέφρασε σήμερα την αισιοδοξία του ότι όλα τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης θα εγκρίνουν το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
«Υπάρχουν ακόμα πολλές κυβερνήσεις, πολλά κοινοβούλια μπροστά, αλλά πιστεύουμε ότι αυτό τώρα θα περάσει», δήλωσε ο Λιίκανεν στον εθνικό φινλανδικό τηλεοπτικό σταθμό YLE.
Εκτίμησε επίσης ότι το ευρώ δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο κατάρρευσης λόγω της κρίσης.
Χθες τη νύχτα ενεκρίθη από τη γαλλική εθνοσυνέλευση το σχέδιο «για άμεση παροχή οικονομικής βοήθειας» προς την Ελλάδα (16,8 δισ. ευρώ διμερών δανείων για μία τριετία, με 3,9 δισ. να εκταμιεύονται το 2010).
Σε μία σπάνια ομοφωνία, το κυβερνών κόμμα UMP και οι σοσιαλιστές της αντιπολίτευσης PS υπερψήφισαν τον δανεισμό, με επιτόκιο 5%, για την διάσωση της ελληνικής οικονομίας. Το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίσθηκε δι' ανατάσεως της χειρός και χωρίς τροποποιήσεις, έπειτα από τη συζήτησή του το απόγευμα.
Κατά του νόμου ψήφισαν μόνον οι κομμουνιστές, το Κόμμα της Αριστεράς και ο πρώην βουλευτής του UMP (νυν Ορθώσου Δημοκρατία) Νικολά Ντιπόν-Αινιάν.
Το νομοσχέδιο εκκρεμεί να εγκριθεί και από τη Γερουσία, πιθανότατα την Πέμπτη.