Αμετάβλητα τα επιτόκια στην ευρωζώνη

Πέμπτη, 06 Μαΐου 2010 14:45
UPD:15:32

Αμετάβλητα στο 1% διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τα επιτόκια κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα με φόντο την ελληνική κρίση και τους φόβους μετάδοσής της στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, η ΕΚΤ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων εντός του 2010, ειδικά μετά την απροσδόκητη μείωση των πωλήσεων λιανικής στη Γερμανία και τα υψηλά επίπεδα ανεργίας στην Ισπανία.

H ΕΚΤ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων εντός του 2010, ειδικά μετά την απροσδόκητη μείωση των πωλήσεων λιανικής στη Γερμανία και τα υψηλά επίπεδα ανεργίας στην Ισπανία.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα η Eurostat, οι τιμές παραγωγού στις 16 χώρες - μέλη του ευρώ αυξήθηκαν 0,6% το Μάρτιο έναντι του προηγουμένου μηνός και κατά 0,9% σε ετήσια βάση.

Οι τιμές παραγωγού ενέχουν ιδιαίτερη σημασία για τις αρχές νομισματικής πολιτικής, καθώς θεωρούνται «προάγγελοι» των εξελίξεων στις τιμές καταναλωτή. Η ΕΚΤ έχει θέσει ως όριο πληθωρισμό κάτω του 2%.

Η προσοχή στρέφεται στη συνέντευξη Τύπου του διοικητή της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ και στις δηλώσεις που ενδεχομένως κάνει για την κρίση στην Ελλάδα και τον κίνδυνο εξάπλωσής της στην ευρωζώνη.

Σημειώνεται ότι τα μέλη της ΕΚΤ συνεδριάζουν δύο φορές ετησίως εκτός της έδρας της τράπεζας στη Φρανκφούρτη. Η συνεδρίαση της Λισαβόνας είχε καθορισθεί πολύ καιρό πριν, αλλά στο μεταξύ, η Πορτογαλία είδε την πιστοληπτική της ικανότητα να υποβαθμίζεται από τον οίκο αξιολόγησης Stardard and Poor's, μαζί με τη Ισπανία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα