Να μπλοκάρουν τη βοήθεια στην Ελλάδα επιχειρούν Γερμανοί ευρωσκεπτικιστές

Πέμπτη, 06 Μαΐου 2010 15:28

αγωγή θα κατατεθεί αύριο το μεσημέρι ακριβώς μετά την ψηφοφορία στην Μπούντεσταγκ (κάτω βουλή) και πριν από αυτήν στην Μπούντεσρατ (άνω βουλή) και την επικύρωση του νόμου από τον πρόεδρο Χορστ Κέλερ, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των εναγόντων.

Αγωγή, με στόχο να εμποδίσουν την καταβολή της βοήθειας προς την Ελλάδα, θα καταθέσουν αύριο στο Συνταγματικό Δικαστήριο Γερμανοί ευρωσκεπτικιστές, όπως δήλωσε σήμερα ένας από ενάγοντες.

Η αγωγή θα κατατεθεί αύριο το μεσημέρι ακριβώς μετά την ψηφοφορία στην Μπούντεσταγκ (κάτω βουλή) και πριν από αυτήν στην Μπούντεσρατ (άνω βουλή) και την επικύρωση του νόμου από τον πρόεδρο Χορστ Κέλερ, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των εναγόντων.

Πρώτος στόχος της αγωγής αυτής είναι οι δικαστές της Καρλσρούης να μπλοκάρουν την καταβολή των πιστώσεων που δεσμεύτηκε η Γερμανία να δώσει στην Ελλάδα και στη συνέχεια να αποφανθούν για την ουσία της υπόθεσης, διευκρίνισε ο Γιόαχιμ Σταρμπάτι, καθηγητής Δικαίου και γνωστός ευρωσκεπτικιστής.

Οι ενάγοντες είναι τέσσερις νομικοί οι οποίοι είχαν προσφύγει και στο παρελθόν στο Συνταγματικό Δικαστήριο το 1998 κατά της εισαγωγής του ευρώ, χωρίς ωστόσο επιτυχία, και ένας επιχειρηματίας. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης τους αποκαλούν ο «Κύκλος του Χαμένου Γερμανικού Μάρκου».

Από τη μία πλευρά «η συνθήκη της Λισαβόνας απαγορεύει σε μία χώρα μέλος να βοηθάει μια άλλη που βρίσκεται σε χρηματοπιστωτικό κίνδυνο», σημείωσε ο Σταρμπάτι. Από την άλλη, η Γερμανία βάσει του Συντάγματός της μπορεί να ανήκει μόνο σε μια κοινότητα που το νόμισμά της είναι σταθερό, μια αρχή που τώρα παραβιάζεται, πρΌσθεσε.

«Το διακύβευμα είναι μεγαλύτερο από την καταβολή των 8,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη Γερμανία (φέτος για την Ελλάδα), αφορά τη σταθερότητα του νομίσματος ως θεμελίου της νομισματικής ένωσης και επίσης την οικονομική και κοινωνική τύχη όλων των πολιτών της νομισματικής ένωσης», επισημαίνουν οι ενάγοντες στην ανακοίνωσή τους.

Όπως υπογραμμίζουν οι νομικές πηγές στην Καρλσρούη, η αγωγή αυτή είναι μάταιη: οι δικαστές κατά πάσα πιθανότητα θα αρνηθούν την εξέταση της υπόθεσης και θα την παραπέμψουν στις ευρωπαϊκές δικαστικές αρχές οι οποίες είναι αρμόδιες για την ευρωζώνη και τις αποφάσεις της ΕΕ.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα