Mesirow Financial: Μονόδρομος για την Ελλάδα η πτώχευση

Πέμπτη, 06 Μαΐου 2010 16:58

«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την Ελλάδα από την πτώχευση», υποστηρίζει σε συνέντευξή του στο Reuters ο Αντόλφο Λαουρέντι, κορυφαίος οικονομολόγος από τη Mesirow Financial στο Σικάγο. «Πιστεύω ότι η διάσωση ήταν το πρώτο βήμα για να πτωχεύσει η Ελλάδα», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τον Λαουρέντι, οι Έλληνες ξοδεύουν περισσότερα απΆ όσα μπορούν να βγάλουν με αποτέλεσμα σε διάστημα τριών ετών να συσσωρεύσουν έλλειμμα 50 δισ. ευρώ. Επιπλέον, την ερχόμενη διετία η Ελλάδα θα πρέπει να μετακυλήσει υποχρεώσεις ύψους 70 δισ. ευρώ. «Δεν είναι παρά μπακαλίστικες πράξεις: τα 110 δισ. ευρώ είναι πολλά χρήματα αλλά όχι αρκετά», εξηγεί ο οικονομολόγος.

«Νομίζω πως είναι μεγάλο λάθος του ΔΝΤ και της Ευρώπης να προσπαθούν να ξεγελάσουν τις αγορές διαβεβαιώνοντάς τις ότι υπάρχει τέλος, ενώ δεν υπάρχει.» καταλήγει, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα «δεν μπορεί να πτωχεύσει τώρα» εξαιτίας της τεράστιας έκθεσης που έχουν στο ελληνικό χρέος οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες, καθώς και λόγω του κινδύνου εξάπλωσης της κρίσης στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα και την υπόλοιπη ευρωζώνη.

Με το πακέτο διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ , οι Ευρωπαίοι αρμόδιοι θα κερδίσουν λίγο χρόνο για να απεμπλακούν οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες, υποστηρίζει ο Αντόλφο Λαουρέντι. «Ας ελπίσουμε ότι μετά από δύο χρόνια η οικονομία θα είναι σε καλύτερη κατάσταση για να απορροφήσει τους κραδασμούς της πτώχευσης απΆ ό,τι σήμερα όπου η ανάκαμψη βρίσκεται ακόμη στην αρχή», υπογραμμίζει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα