Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 07 Μαΐου 2010 05:22
UPD:05:39
REUTERS/BAZUKI MUHAMMAD

Πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, ωθώντας τον περιφερειακό δείκτη MSCI Asia Pacific στα χαμηλότερα επίπεδα 10 εβδομάδων, μετά την πτώση των αμερικανικών μετοχών εν μέσω ανησυχιών ότι η κρίση του ελλείμματος στην Ευρώπη θα επεκταθεί και θα βλάψει την παγκόσμια ανάκαμψη.

Οι μετοχές της Mitsubishi UFJ Financial Group Inc., της μεγαλύτερης τράπεζας της Ιαπωνίας από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, οδήγησαν τις απώλειες μεταξύ των τραπεζικών μετοχών. Οι μετοχές της Canon Inc. της ιαπωνικής εταιρείας που κατασκευάζει κάμερες και η Ευρώπη είναι η μεγαλύτερη αγορά της, απώλεσαν 4,6%. Οι μετοχές της BHP Billiton Ltd., της υπ’ αριθμόν 1 μεταλλουργίας στον κόσμο, βυθίστηκαν 0,8% στο Σύδνεϋ καθώς πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής.

Ο MSCI Asia Pacific Index υποχώρησε 1,6% φθάνοντας στις 117,59 μονάδες στις 10:08 π.μ. στο Τόκιο, οδεύοντας να κλείσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 25 Φεβρουαρίου. Ο δείκτης έχει υποχωρήσει 8,7% από τα υψηλότερα επίπεδα 20 μηνών, στα οποία αναρριχήθηκε στις 15 Απριλίου καθώς αυξήθηκαν οι ανησυχίες ότι τα προβλήματα από το έλλειμμα της Ελλάδας θα επεκταθούν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 βυθίστηκε 2,1%. Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi υποχώρησε 2,8%. Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 Index υποχώρησε 2,1%. Στη Σιγκαπούρη ο Straits Times Index απώλεσε 2%.

Χθες στις ΗΠΑ ο Standard & Poor’s 500 Index σημείωσε απώλειες έως 8,6%, τις μεγαλύτερες από τον Δεκέμβριο του 2008, πριν κλείσει με απώλειες 3,2%. Οι μαζικές πωλήσεις μετοχών είχαν ως αποτέλεσμα να χαθεί χρηματιστηριακή αξία πλέον του 1 τρισ. δολαρίων.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι εξαγωγικές εταιρείες της Ιαπωνίας καθώς το ευρώ υποτιμήθηκε έναντι του ευρώ έως τα 110,70 γιέν από 120,45 στις 3 μ.μ. κατά τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, ενώ το δολάριο υποχώρησε έως τα 88,26 γιέν από τα 93,86. Το ισχυρό γιέν περιορίζει την αξία των κερδών των ιαπωνικών εταιρειών στο εξωτερικό όταν αυτά μετατρέπονται στο τοπικό νόμισμα.

Πτωτικά κινήθηκε το ευρώ παρά την έγκριση από τη Βουλή των Ελλήνων των οικονομικών μέτρων που ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ε.Ε) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ως όρο για τη διάθεση ποσού ύψους 110 δισ. ευρώ.

Χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ διατήρησε τα επιτόκια στα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ του 1% και είπε ότι η τράπεζα δεν συζήτησε το θέμα της αγοράς κρατικών ομολόγων για τον περιορισμό της κρίσης του ελλείμματος χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο λήψης ανάλογων μέτρων.

Απώλειες 3,6% σημείωσε χθες το αργό πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη ενώ ο χαλκός υποχώρησε 1,1%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα