Νέο ιστορικό υψηλό για το spread

Παρασκευή, 07 Μαΐου 2010 11:25
UPD:13:12

Σε νέο ιστορικό υψηλό, πάνω από τις 1.000 μονάδες βάσης, αναρριχήθηκε σήμερα το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για το κατά πόσο θα μπορέσει η κυβέρνηση να εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας.

Νωρίτερα, το πριμ που ζητούσαν οι επενδυτές για διακράτηση των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών Bunds αυξήθηκε μέχρι τις 1.091 μονάδες βάσης. Στις 12:23, διαμορφωνόταν στις 1.035,7 μονάδες βάσης.

Ανοδικά κινείται και το spread των ομολόγων περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά εν μέσω φόβων για μετάδοση της κρίσης χρέους της Ελλάδας.

Το spread του ισπανικού ομολόγου έναντι του γερμανικού άγγιξε το ιστορικό υψηλό των 180 μονάδων βάσης έναντι 171 μονάδων βάσης την Πέμπτη, ενώ το αντίστοιχο ιταλικό διευρυνόταν στις 164 μονάδες βάσης, αυξημένο κατά 12 μονάδες βάσης περίπου σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

S&P: Στον σκεπτικισμό οφείλεται η εκτίναξη του ελληνικού spread

Αρνητικές είναι οι εξελίξεις στις αγορές για το δημόσιο χρέος διαφόρων μεμονωμένων κρατών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, καθώς η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας και η αύξηση του χρέους αναχρηματοδότησης τροφοδοτούν το ένα το άλλο, δήλωσε σήμερα κορυφαίο στέλεχος της Standard & Poor's.

Ερωτηθείς σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, ο Μπλεζ Γκανγκίν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η αγορά μπορεί να στείλει λάθος μηνύματα, αλλά όταν ο πιστωτής αναγκάζεται να επιστρέψει στην αγορά και να πληρώσει υψηλότερο τίμημα για την αναχρηματοδότηση του χρέους, τότε πλήττεται η ποιότητα της πιστοληπτικής του ικανότητας».

«Οι τιμές της αγοράς θα ενσωματωθούν στη θεμελειώδη πιστοληπτική ικανότητα στο βαθμό που αυξάνεται το κόστος αναχρηματοδότησης, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος», επισήμανε. Σύμφωνα με τον κ. Γκανγκίν, ο σκεπτικισμός που έχει καταλάβει τις αγορές είναι η βασική αιτία της αύξησης των spread των ελληνικών ομολόγων που είχε ξεκινήσει πριν την υποβάθμιση της χώρας στο επίπεδο «junk» από το διεθνή οίκο αξιολόγησης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα