ΠΓΔΜ: Αξιολόγηση επιδόσεων από το ΔΝΤ

Παρασκευή, 07 Μαΐου 2010 19:14

Η οικονομία της ΠΓΔΜ φαίνεται να ανακάμπτει, ενώ ο ρυθμός μεγέθυνσης το 2010 προβλέπεται να κυμανθεί γύρω από το 2%, υποστηρίζει στην τελευταία αξιολόγηση των οικονομικών επιδόσεων της χώρας η αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που επισκέφτηκε τα Σκόπια μεταξύ 29 Απριλίου και 5 Μαΐου.

Παράλληλα, η ισορροπία στον εξωτερικό τομέα της ΠΓΑΜ βελτιώθηκε σημαντικά, καθώς οι εξαγωγές άρχισαν να ενισχύονται και οι εισαγωγές παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα με αποτέλεσμα το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών να διατηρήσει την τάση περαιτέρω συρρίκνωσής του στο επίπεδο του 6% περίπου του ΑΕΠ. Στο βαθμό που η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας επιταχύνεται και οι διεθνείς χρηματοοικονομικές συνθήκες εξομαλύνονται η χώρα μπορεί να προσβλέπει σε ταχύτερη ανάκαμψη το 2011, επισημαίνει το ΔΝΤ.

Η υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας το 2009 οδήγησε στη μείωση των δημοσίων εσόδων και ανάγκασε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε περικοπή των δημοσίων δαπανών προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που αναφέρονταν στο έλλειμμα. Τα δημόσια έσοδα παραμένουν κάτω από τα προβλεπόμενα στον κρατικό προϋπολογισμό επίπεδα και στην περίπτωση που η τάση αυτή συνεχιστεί ίσως να απαιτηθούν περαιτέρω περικοπές των δαπανών, υπογραμμίζει το ΔΝΤ.

Ωστόσο, ο δημοσιονομικός στόχος που αναφέρεται στο έλλειμμα του 2010 φαίνεται επιτεύξιμος, καθώς εξασφαλίζει ισορροπία μεταξύ της ανάγκης για τη διατήρηση του δημόσιου χρέους σε χαμηλά επίπεδα και των οφελών από την υποστήριξη της ζήτησης με σκοπό την τόνωση της ανάπτυξης.

Βalkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα