Τη δημιουργία «μηχανισμού σταθεροποίησης» συζητά το Εcofin

Κυριακή, 09 Μαΐου 2010 11:04
UPD:17:54

Τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού «μηχανισμού σταθεροποίησης» προκειμένου να βοηθούν τις χώρες που θα βρίσκονται αντιμέτωπες με οικονομικές δυσκολίες, στο πρότυπο ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου, συζητούν οι υπουργοί Οικονομικών των 27.

Σε μία ένδειξη του εξαιρετικά επείγοντος της κατάστασης, οι ηγέτες της ευρωζώνης, που συμπεριέλαβαν την πρόθεσή τους για τη δημιουργία του μηχανισμού στο ανακοινωθέν τους μετά τη σύνοδο του Eurogroup την Παρασκευή, έθεσαν ως στόχο να έχουν έτοιμα ειδικά μέτρα προτού ανοίξουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές τη Δευτέρα.

«Μέχρι το βράδι της Κυριακής θα έχουμε μία αδιαπέραστη γραμμή άμυνας», δήλωσε το Σάββατο ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εν μέσω φόβων για εξάπλωση της κρίσης.

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι όλες οι χώρες της ευρωζώνης είναι έτοιμες να στηρίξουν κάθε άλλο μέλος, επειδή θέλουν να προστατεύσουν ολόκληρη την ευρωζώνη», πρόσθεσε.

Η σημερινή συνεδρίαση του Ecofin είναι μία «σημαντική συνάντηση για τη στήριξη της ευρωζώνης και την αποκατάσταση της ηρεμίας στις αγορές», δήλωσε κατά την άφιξή της η υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Θα υπερασπιστούμε το ευρώ. Πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη σταθερότητα στο νόμισμά μας και θα πράξουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους», δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, Ελενα Σαλγάδο, η οποία θα προεδρεύσει της συνεδρίασης του Ecofin καθώς η Ισπανία έχει την εξάμηνη εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

Η Σουηδία «δεν αποκλείει» να συμμετάσχει στο μηχανισμό σταθερότητας που θα συνδράμει τις χώρες της ευρωζώνης, παρότι η ίδια δεν ανήκει σε αυτή, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Αλιστερ Ντάρλινγκ, δήλωσεότι είναι σημαντικό να γίνει ό,τι είναι δυνατό για τη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών, πρόσθεσε όμως ότι η χώρα του δεν θα προσφέρει στήριξη στο ευρώ. http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1813552

«Λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες περιστάσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει έναν ευρωπαϊκό σταθεροποιητικό μηχανισμό προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη», δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ.

«Όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ αντιλαμβάνονται πλήρως πως αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή κατάσταση στην ευρωζώνη. Είναι θέμα υπευθυνότητας και είναι θέμα σταθερότητας: θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αυτή μαζί», είπε ο βαν Ρόμπεϊ.

Την Παρασκευή, οι ηγέτες της ευρωζώνης ενέκριναν επίσης την ενεργοποίηση του σχεδίου οικονομικής βοήθειας 110 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα για περίοδο τριών χρόνων και δήλωσαν έτοιμοι επί της αρχής να «ενισχύσουν» τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Επέκταση του μηχανισμού οικονομικής στήριξης

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλέιται ανώνυμες πηγές της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει από τους υπουργούς Οικονομικών των 27 να επεκτείνουν το μηχανισμό οικονομικής στήριξης που ισχύει για τις χώρες εκτός ευρωζώνης και σε εκείνες που έχουν υιοθετήσει το ευρώ, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα της ζώνης του ευρώ.

Η Κομισιόν θα ζητήσει επίσης από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ να αυξήσουν το ποσό οικονομικής στήριξης που χορηγείται στα κράτη μέλη της ΕΕ, εκτός ευρωζώνης, όπως προβλέπεται από τον αποκαλούμενο μηχανισμό οικονομικής στήριξης του ισοζυγίου πληρωμών, κατά 60 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο κοινοτικός μηχανισμός μεσοπρόθεσμης οικονομικής στήριξης για την παροχή δανείων σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες στο ισοζύγιο τρεχουσών πληρωμών ή στο ισοζύγιο κινήσεως κεφαλαίων και δεν έχουν θεσπίσει το ευρώ ορίζει ως ανώτατο όριο δανείων τα 50 δισ. ευρώ.

Τα επιπλέον 60 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιούνται ως εγγύηση για το δανεισμό από τις αγορές, κάτι που θα επιτρέπει στην Κομισιόν να αντλεί κεφάλαια ίσα με μέχρι και 10 φορές αυτό το ποσό.

Τα 60 δισ. ευρώ θα εγγυώνται και τα 27 μέλη της ΕΕ και τα δάνεια θα ακολουθούνται από όρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ανέφερε μία ευρωπαϊκή πηγή.

Ως επιπρόσθετο μέτρο που θα ισχύει μόνο για τις χώρες της ευρωζώνης, η Κομισιόν θα προτείνει ένα ξεχωριστό μηχανισμό ενδοκυβερνητικών δανείων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα