Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 10 Μαΐου 2010 05:24
UPD:05:51

Ανοδικά για πρώτη φορά σε μία εβδομάδα κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές εν μέσω εικασιών ότι η συμφωνία για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθεροποίησης θα περιορίσει τη δημοσιονομική κρίση στην περιφέρεια. Ανοδικά κινήθηκαν οι αμερικανικές μετοχές.

Ανοδο 3,4% σημείωσαν στο Σύδνεϋ οι μετοχές της Commonwealth Bank of Australia, της μεγαλύτερης τράπεζας από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας της Αυστραλίας καθώς οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης ύψους 720 δισ. ευρώ, παράλληλα με την αγορά ομολόγων. Οι μετοχές της Rio Tinto Group, της μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο αναρριχήθηκαν 3,8% καθώς ανοδικά κινήθηκε ο χαλκός στο Λονδίνο. Ανοδο 2,7% σημείωσαν οι μετοχές της Korea Zinc Co. στη Σεούλ. Ανοδο 4,2% στο Τόκιο σημείωσαν οι μετοχές της Bridgestone Corp. καθώς η εταιρεία κατασκευής ελαστικών αυτοκινήτων αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για τα κέρδη της.

Ο MSCI Asia Pacific Index αναρριχήθηκε 1% φθάνοντας στις 119,57 μονάδες στις 11:14 π.μ. στο Τόκιο με περισσότερες από τις διπλάσιες μετοχές να σημειώνουν άνοδο από τις αντίστοιχες που σημείωναν απώλειες. Πέντε από τους 10 κλάδους του περιφερειακού δείκτη κινήθηκαν ανοδικά με τη μεγαλύτερη άνοδο να σημειώνουν οι κλάδοι της μεταλλουργίας και των τραπεζών. Ανοδο 2,4% σημείωσε ο Standard & Poor’s 500 Index, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είπε ότι θα παρέμβει στις αγορές κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων σε μια προσπάθεια να απομακρυνθεί ο κίνδυνος κρίσης στην Ευρωζώνη.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 αναρριχήθηκε 1,3%, στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi ισχυροποιήθηκε 1,2% και στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 Index σημείωσε άνοδο 1,8%.

Στις 7 Μαΐου στη Νέα Υόρκη ο S&P 500 υποχώρησε 1,5%. Απροσδόκητη άνοδο σημείωσε στις ΗΠΑ ο δείκτης ανεργίας στο 9,9% τον περασμένο μήνα από 9,7%. Τα μισθολόγια αυξήθηκαν τον Απρίλιο τα μέγιστα σε τέσσερα χρόνια, μετά την αύξηση των θέσεων εργασίας τον Μάρτιο κατά 230.000, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας στις 7 Μαΐου.

Ο ΜSCI Asia Pacific Index περιόρισε την άνοδο του έτους την εβδομάδα που πέρασε εν μέσω ανησυχιών ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα δυσκολευτούν να αποπληρώσουν το χρέος τους.

Ο Nikkei 225 υποχώρησε 6,3% κατά τη διάρκεια των δύο ημερών που άνοιξαν οι ιαπωνικές αγορές την περασμένη εβδομάδα διαγράφοντας τα κέρδη του έτους. Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 απώλεσε 10% στα τέλη της περασμένης εβδομάδας από τα υψηλότερα επίπεδα 19 μηνών στα οποία αναρριχήθηκε στις 15 Απριλίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα