Κίνα: 87% η μείωση του εμπορικού πλεονάσματος

Δευτέρα, 10 Μαΐου 2010 09:11

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 30,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος φθάνοντας στα 119,9 δισ. δολ., ενώ οι εισαγωγές αναρριχήθηκαν 49,7% φθάνοντας στα 118,24 δισ. δολάρια.

Μείωση 87% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος σημείωσε τον Απρίλιο το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό από τις εξαγωγές.

Το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 1,68 δισ. δολ., μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας Xinhua. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 30,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος φθάνοντας στα 119,9 δισ. δολ., ενώ οι εισαγωγές αναρριχήθηκαν 49,7% φθάνοντας στα 118,24 δισ. δολάρια.

Η μείωση 79% του εμπορικού πλεονάσματος φέτος ενδέχεται να περιορίσει την πίεση για άνοδο του νομίσματος της χώρας, γιουάν, και να στηρίξει τη θέση του πρωθυπουργού Ουέν Ζιαμπάο, ότι το νόμισμα δεν είναι υπερτιμημένο.

Στην Ευρώπη, τη μεγαλύτερη ξένη αγορά της Κίνας, οι 16 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης συμφώνησαν στην ενεργοποίηση ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει κρατικά και ιδιωτικά ομόλογα. Η κρίση που επικεντρώθηκε στην Ελλάδα κατακρήμνισε την εβδομάδα που πέρασε τις αγορές παγκοσμίως και σηματοδότησαν την ανησυχία των Κινέζων αξιωματούχων ότι ο πλανήτης ενδέχεται να αντιμετωπίσει και δεύτερη οικονομική ύφεση.

Τον Μάρτιο η Κίνα εμφάνισε εμπορικό έλλειμμα ύψους 7,24 δισ. δολ.λ, το πρώτο έλλειμμα σε έξι χρόνια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα